Фінансове гальмування

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Темпи росту доходів населення сповільнюються. За даними Держкомстату, в першому кварталі цього року реальні доходи українців зросли на 11,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як торік за січень-березень вони збільшилися на 24,2%.

Економісти вважають таку ситуацію закономірною. По-перше, впродовж двох минулих років доходи населення зростали надто швидко і підтримувати такі темпи зростання впродовж тривалого періоду складно. «Для такої країни як Україна той факт, що зростання доходів населення випереджає зростання економіки, є нормальним», – зазначає в коментарі «Погляду» старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський. Доходи населення, вважає він, і надалі зростатимуть швидше, ніж економіка загалом, однак не настільки швидко.

Другу причину сповільнення темпів росту доходів українців експерти вбачають в політиці уряду. Чинний уряд вже при підготовці бюджету на 2007 рік змістив акцент з соціальної політики на політику підтримки підприємств, у результаті чого бюджет поповнився «інвестиційно-інноваційною складовою». Тому сповільнене зростання доходів населення є одним із наслідків фінансової політики уряду.

Сповільнене зростання доходів населення, вважають економісти, мало наслідком сповільнення інфляції. Квітень, за даними Держкомстату, виявився місяцем, коли інфляція становила 0%, а за перші чотири місяці 2007 року споживчі ціни зросли на 1,3%. Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг вважає, що ще однією причиною квітневої стабільності споживчих цін є завершення «першої хвилі» перегляду тарифів на регульовані послуги (комунальні послуги, електроенергію і газ для населення). Однак, цитує агентство УНІАН слова експерта, за прогнозами МЦПД, інфляція за результатами 2007 року становитиме близько 9,5%. Однією з причин такого зростання буде «друга хвиля» перегляду тарифів на регульовані послуги, вважає пан Бордюг, що частково є наслідком підвищення цін на імпортний газ на початку цього року до 130 доларів.

Що ж стосується темпів зростання доходів населення, то в короткостроковій перспективі, вважає пан Дубровський, перед виборами вони можуть пришвидшитись. Однак в довгостроковій перспективі українці багатітимуть повільніше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *