Подвійна економія

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Львів’яни, які впроваджують у своїх квартирах енергоощадні технології в кредит, зможуть зекономити і на платі за тепло та газ, і на виплатах банку.

Якщо грошей на впровадження енергоощадних технологій у власній домівці бракує, їх можна позичити в банку чи кредитній спілці. А тягар виплати відсотків за кредитом розділити з державою. Вже другий рік в області діє програма компенсації відсотків за кредитами, які населення та бюджетні організації беруть для придбання енергозберігаючого обладнання чи утеплення помешкань та будівель.

Програму компенсації відсотків за кредитами, яка діє в рамках обласної програми енергозбереження на 2006-2008 роки, запустили наприкінці минулого року. Цьогоріч в обласному бюджеті передбачено 3 млн грн на компенсацію процентів за кредитами комерційних банків та кредитних спілок, призначеними для впровадження енергоощадних технологій в побут міщан та мешканців області. За словами заступника начальника відділу з питань енергозбереження Львівської ОДА Назара Романчука, нині облдержадміністрація співпрацює з 17-ма кредитними установами – сімома кредитними спілками та десятьма банками (див. таблицю), однак в перспективі цей список планують розширити.

Відповідно до програми, на пільгові кредити можуть розраховувати ті міщани, які встановлюють індивідуальні системи опалення, рекуператори тепла – пристрої, що дозволяють провітрювати приміщення без втрат тепла. Окрім того, в кредит можна утеплити будинок, замінити старі вікна і двері на нові герметичні, засклити балкон або ж встановити чи реконструювати електроопалення.

Процедура отримання пільгового кредиту виглядає доволі просто. Потенційний позичальник має звернутися в банк чи кредитну спілку і укласти з ним/нею звичайну кредитну угоду на придбання товарів чи послуг. Уже після придбання і встановлення обладнання позичальник вдруге йде до банку, однак уже з пакетом документів, які підтверджують факт придбання товару чи отримання послуги. За словами Назара Романчука, таким документом може бути накладна на купівлю, рахунок-фактура, договір надання послуг або ж акт виконаних робіт. Після того, як позичальник надасть банку потрібні документи, він (позичальник) підписує ще один договір – вже з облдержадміністрацією – на відшкодування частини відсотків за кредитом. Після цього позичальник виплачує основну суму кредиту і свою частку відсотків, а решту відсотків банку відшкодовують з обласного бюджету. Обласна влада компенсує позичальникам 15% річних за «енергоощадними» кредитами, зазначив у коментарі «Погляду» пан Романчук. До прикладу, якщо позичальник отримав кредит під 25% річних, то платити банку він буде лише 10% річно, решту 15% банку відшкодовуватиме обласна влада.

В облдержадміністрції «Погляд» запевнили, що виділених на компенсацію банківських відсотків коштів достатньо для того, щоб кредити могли отримати усі ощадні міщани. Тому львів’яни можуть не остерігатися, що їм відмовлять у видачі пільгового кредиту. Якщо ж грошей, закладених в бюджеті на ці витрати, забракне, запевняє Назар Романчук, фінансування цієї статті розширять. Цьогоріч за програмою енергоощадності банки видали приблизно 200 кредитів на загальну суму 500 тисяч гривень, із 3 млн грн, передбачених на програму енергозбереження, використали заледве 15 тис. грн.

Фінансові установи, в яких можна отримати пільгові кредити на програму домашнього енергозбереження

Банки:

„Кредобанк”

„Трансбанк”

„Ощадбанк”

„ЕлектронБанк”

банк “Львів”

„Укрсоцбанк”

Кредитні спілки:

„Самопоміч” (Броди)

„Анісія”

„Вигода” (Стрий)

„Довіра” (Золочів)

„Єднання”

„Бойківщина” (Дрогобич)

„Шанс”

„Львівська Гільдія вуглекопів” (Червоноград)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *