"Ребров запевнив, що в Англії мені сподобається"

Розмовляв Олег НАЛИВАЙКО, „Новий Погляд”

|

Андрій Воронін аналізує свою нову команду – “Ліверпуль” та Прем’єр-лігу.

Єдиний український легіонер Бундесліги Андрій Воронін готується по завершенні цього сезону перейти в англійський «Ліверпуль». Форвард не погано проявив себе на останньому чемпіонаті світу та практично без спадів добре виступав у складі леверкузенського “Байєра”.

Його перспективу в “Ліверпулі” фахівці оцінюють по-різному. Дехто наводить приклад інших українських футболістів, які в англійській Прем’єр-лізі відчували певний дискомфорт. Довгий час не міг адаптуватися до нової для себе першості Андрій Шевченко, а „похід” на Англію Сергія Реброва взагалі завершився невдачею – українець не зумів проявити себе в англійських клубах й змушений був повернутися в Україну. Але Андрію Вороніну до підкорення нових горизонтів не звикати. Його професіональна кар’єра є нетиповою для легіонерів із пострадянського простору. Ті ж Шевченко й Ребров опинилися в західних клубах після того, як стали зірками у себе на батьківщині. Натомість, Андрій Воронін власне становлення, як футболіста, пережив у Німеччині, куди переїхав у 15-річному віці. З 1995 по 2000 роки він грав за молодіжну команду «Борусії» з Менхенґладбаха.

Загалом, 27-річний Воронін у 43-х матчах за збірну України забив п’ять голів. У 116-ти матчах в Бундеслізі він забив 36 голів й 29 влучних пострілів завдав у 77-ми поєдинках другого німецького дивізіону. Про свій новий клуб Андрій Воронін погодився розповісти журналістові “Погляду”.

– Англійську мову вже вивчили?

– Англійську мову вивчити не легко, тож наразі не можу похвалитися власними знаннями. Думаю, цей процес значно пришвидшиться в Англії, де доведеться щоденно перебувати в англомовному середовищі.

– У розташування “Ліверпуля” не навідувалися?

– Та ні, базу ще не оглядав. Ані в мене часу не має, ані в команди. Ігровий графік не дозволяє мені відволіктися. Переконаний, що база в англійців хороша, щонайменше, не гірша, ніж в “Байєра”.

– За виступом своєї майбутньої команди, безумовно, слідкуєте. Що можете сказати про ігровий стиль “ліверпульців”?

– За останні три роки команда двічі грала у фіналі Ліги чемпіонів. Одного разу здобувала цей трофей. На сьогодні “Ліверпуль” є однією з найсильніших команд Європи. Такі команди, як “Барселона” чи “Челсі” посередня команда не обіграє. “Ліверпуль” заслужено потрапив до фіналу Ліги чемпіонів й сподіваюся, що вони здобудуть у завершальному матчі перемогу.

– Як думаєте, в чому основна сила “Ліверпуля”?

– Насамперед, власними досягненнями “Ліверпуль” завдячує своєму тренеру – Рафе Бенітесу. Я був на одній виїзній грі англійців. Тоді вони грали з голландським ПСВ “Ейндховен”. Помітив, що моя майбутня команда є дуже дисциплінованою й має тактично грамотно побудовану гру. Такого суперника дуже важко обійти будь-якій команді. “Зіркова” “Барселона”, маючи у розпорядженні таких всесвітньо відомих футболістів, як Рональдіньйо, Ето’о, Деку, не змогла обіграти “Ліверпуль”. Не зміг зробити це Жозе Моуріньйо з Шевченком та Дрогбою. Це свідчить про хороший рівень команди й дисциплінованість футболістів.

– Коли отримали запрошення від “Ліверпуля”, довго вагалися, приймаючи остаточне рішення?

– Коли дізнаєшся про зацікавленість чи пропозицію від такого клубу, довго не вагаєшся. Тим паче, що я завжди хотів грати на високому рівні з хорошими гравцями. Тому коли поступила пропозиція від англійців, з відповіддю не зволікав. Відразу сказав, що зацікавлений у тому, щоб грати за “Ліверпуль”.

– Як вважаєте, з якими основними проблеми вам доведеться зіштовхнутися після переїзду в Англію?

– Нині не бачу жодних проблем, які можуть у мене виникнути в Англії. Звісно, може статися всяке, але нині не бачу жодних проблем. Думаю, мені швидко вдасться адаптуватися до англійського чемпіонату. Адже мені подобається той стиль, якого дотримується “Ліверпуль”.

– Які головні відмінності німецької Бундесліги та англійської Прем’єр-ліги?

– Мені нині важко відповісти на це питання, оскільки в Прем’єр-лізі ще не грав. Ось поцікавитесь через кілька місяців, тоді відповім конкретніше. Я лише провів кілька матчів з англійськими командами й постійно стежу за англійським чемпіонатом. Коли ти там постійно тренуєшся, щотижня проводиш офіційні матчі, по-іншому можеш оцінити ситуацію. Можу лише сказати, що в Англії усі команди “силові”. Те ж саме можна сказати про німецькі клуби. Єдина відмінність цих чемпіонатів полягає у тому, що, як на мене, в Англії футбол швидший, аніж в Німеччині.

– В Англії у вас багато знайомих?

– Ні, не багато. На сьогодні знаю лише Андрія Шевченка та Алєксандра Глєба.

– Спілкувалися з ними про особливості Прем’єр-ліги?

– Та ні, не розпитував. Кожен футболіст по-своєму оцінює ситуацію, тому таких питань я їм не ставив. Знаю, що Глєб швидко адаптувався до англійського футболу, на Туманному Альбіоні він не один рік й демонструє непоганий футбол. Шевченко спочатку забивав не так часто, як від нього очікували. Але це не означає, що він чимось не задоволений чи йому не до вподоби Прем’єр-ліга. Переконаний, що в Шеви буде одне враження про англійський чемпіонат, в Глєба інше, а в мене третє. Про Прем’єр-лігу розпитував лише Сергія Реброва. Він добре відгукнувся про Британію й запевнив мене, що там мені неодмінно сподобається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *