Єдиноборці проти трамадолу

Оксана БІДЮК, “Ратуша”

|

Іноземні наркокартелі вже давно визнали, що Україна міцно “сидить на голці”. Не залишилось жодного прошарку нашого сус­пільства, в якому не було б наркоманів.

А великий попит породжує широке розмаїття товару. Особливо болючою нині є проблема посилення контролю над обі­гом сильнодіючого медпрепарату – трамадолу і значного скорочення його немедичного застосування. На думку спеціалістів, це лихо набуло в Україні глобальних масштабів і перетворилося на справжню загрозу національній безпеці. Найжахливіше те, що, за даними Міністерства охорони здоров’я, щороку в Україні гине 10 тис. наркоманів.

У цьому винна й уседоступність сильнодіючих медпрепаратів, здебільшого, у пігулках. Кожен пересічний громадянин може зайти в аптеку, без проблем купити трамадол, антифед або ще щось без будь-яких рецептів. Бо за рецептом пачка трамадолу коштує 7 гривень, а без нього — 40. Різниця становить 33 грн. Невже саме стільки коштує загублене молоде життя!?

Саме цій темі організатори присвятили XI Фестиваль єдиноборств, який нещодавно відбувся в приміщення нічного клубу “Міленіум”. Юні спортсмени у своїх виступах яскраво продемонстрували власне розуміння проблеми. Борці з Дрогобича замість звичних дощок показово розбивали стенди з написом трамадол, з допомогою кікбоксерських трюків демонстрували, що відбувається з хворою та наркотично залежною людиною. Спортсмени довели, що можна бути щасливою і повноцінно розвиненою особистістю, не вживаючи наркотиків. Коли людина зайнята, то в неї й часу не знайдеться на такі розваги. Керівники таких спортивних клубів „Золотий лев”, „Канку”, „Елей” заохочують дітей приєднуватися до них і спільно боротися з проблемою наркоманії.

Учасники заходу могли переглянути кінофільм київського журналіста Сергія Кушнірука „Мовчати про це — злочин”. Основою роботи став журналістський експеримент: представники ЗМІ ходили по київських аптеках і без рецепта купували сильнодіючі медпрепарати. В жодній із 12-ти їм не відмовили…

Кадри стрічки яскраво засвідчили наслідки цього жахливого захворювання. Трупи дітей, ушкоджені та понівечені вживанням „коліс”, стали видовищем страхітливим і повчальним одночасно. Фільм демонструватимуть у всіх навчальних закладах для про­філактики захворювання. Зважаючи на таку ж тривожну ситуацію у Львові, схожу стрічку планують знімати й у нашому місті. Під час акції неодноразово згадували львівську аптеку „Доктор”.

Організатор фестивалю, депутат фракції БЮТ у міській раді Юрій Кардашевський, відзначив вагомість того, що на фестивалі виступили люди, які вже побороли свою залежність. На власному прикладі вони продемонстрували, що хвороба не всесильна і її можливо перемогти. Зараз ці люди працюють у реабілітаційних центрах і активно пропагують перемогу життя над смертю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *