Віталій Шишов: „Пляжний футбол, насамперед, — шоу для глядачів”

Ярослав БІЛЯЧ, “Ратуша”

|

В Іспанії збірна України з екзотичного виду спорту (пляжного футболу) зробила те, на що й досі не спромоглися більш популярні види, зокрема, великий футбол, хокей чи баскетбол. Наші „пляжники” виграли Кубок Європи.

У фіналі українці переграли головних фаворитів турніру — збірну Франції, яку очолював знаменитий футболіст Ерік Кантона. Минулорічних тріумфаторів континентальної першості наша збірна здолала з рахунком 3:0.

Після вдалого виступу головний тренер збірної України Віталій Шишов розповів „Ратуші” про перебіг турніру і реалії пляжного футболу в нашій державі:

— Змагання, як годиться, пройшли на високому європейському рівні. В Іспанії були хороші умови для проживання, підготовки. Глядачі привітні, ошатний стадіон. Трохи зіпсувала враження погода, яка, як розумієте, суттєво впливає на успіх у пляжному футболі.

Підготовчого збору спеціально до змагань не було. За тиждень я скликав хлопців, провели два — три тренування (погодні умови в Києві не дозволяли провести повноцінну підготовку). Вилетів колишній ка­пітан команди Євген Варениця (на змаганнях довелося обирати нового). Отож футболісти тільки за рахунок своїх особистих якостей і високої майстерності стали найсильнішими на континенті. Моїм завданням було скерувати ті сили у потрібне русло. Також дався взнаки характер моїх підопічних, щодо технічної майстерності, то ані іспанцям, ані французам ми не поступалися у цьому.

— Кого збірна України здолала дорогою до титулу?

— У першій грі ми переграли італійців 4:3, потім у швейцарців виграли 5:4, у фіналі здолали французів — 3:0.

— Розкажіть про стан українського пляжного футболу? Хто фінансує збірну?

— Цього року в нашій державі проведуть Прем’єр-лігу з пляжного футболу. Заявку подали вісім команд, зокрема три колективи зі столиці, команди зі Севастополя, Одеси, Іллічівська, Дніпропетровська і Кременчука. У кожному місті проходитиме Гран-прі. 1 — 3 червня команди зіграють перший тур у Одесі. Із цих учасників перші шість команд зіграють у київському фіналі в серпні. Знаю, що раніше у чемпіонаті України брала участь команда зі Львова, однак зараз клубу з вашого міста у змаганнях немає.

Також літом збірна України поїде на турнір у Грецію, там відбуватиметься рейтинговий турнір, відбірний етап до чемпіонату світу, який пройде в Бразилії у Ріо-де-Жанейро. Згодом українці зіграють у Марселі, там також відбиратимуть команди на світовий форум.

Достеменно не знаю, та гадаю, що фінансує нашу збірну Федерація футболу України.

— В України є професійні команди з пляжного футболу?

— На такий рівень „пляжники” ще не вийшли. У нас у збірній виступають різні люди. Є такі, що займаються бізнесом, є тренери дитячо-юнацьких шкіл із великого футболу. А професіоналів немає. Потрібно популяризувати пляжний футбол, проводити більше турнірів у тих містах, де є море й пляжі. Хоча не обов’язково. Швейцарці розповідали (в них немає виходів на море), що вони можуть просто у центрі будь-якого міста насипати пісок, поставити біотуалети, душові і змагатися. Коли пляжний футбол вийде на вищий рівень, тоді й можна буде говорити про професійних гравців і клуби.

— Після звитяги на чемпіонаті Європи українським „пляжникам” не приходять пропозиції від закордонних клубів?

— Достовірною інформацією не володію, однак таке цілком можливо. Дуже високий за рівнем чемпіонат у Італії, всі зірки з першості континенту виступають саме там. Думаю, якби тамтешній клуб запропонував хороший контракт, жоден зі збірників би не відмовився.

Пляжний футбол — передовсім шоу для глядачів. Упродовж ігрового часу постійно звучить музика. У перерві танцюють дівчата. Проте це дуже важкий для спортсмена вид спорту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *