В Україну прийшов терор?

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Аварії на залізниці і газопроводі пов’язують з політичною ситуацією.

Латинське слово “терор” буквально означає “страх, жах”. Словники тлумачать його як розправу з політичними противниками за допомогою сили. Схоже, що останні події в Україні підпадають під це поняття. Слава Богу, обійшлося без людських жертв, а могла статися велика трагедія з непередбачуваними наслідками…

Судіть самі. 2 травня, увечері, біля залізничної станції Россава Кагарлицького району Київської області під час проходження пасажирського потяга № 168 “Столичний експрес”, який прямував за маршрутом Дніпропетровськ — Київ, зійшли з рейок 1 локомотив і 5 вагонів. Окрім того, було пошкоджено стрілочне переведення і 200 метрів колії. За словами фахівців, що відповідають за безпеку руху, дії, які призвели до таких наслідків, були свідомими і професійно продуманими, їх могла вчинити тільки обізнана із системою, відповідно підготовлена і досвідчена людина. Також було зазначено, що диспетчер станції у цій ситуації не міг запобігти таким дії, отже, його вини немає.

А в ніч із 7 на 8 травня у Богуславському районі Київської області на газопроводі Уренгой — Помарі — Ужгород, що належить “Укртрансгазу”, пролунав могутній вибух, причини якого встановлюють. У відповідь на припущення міністра транспорту і зв`язку Миколи Рудьковського, який пов`язує події, що відбулися, з диверсією, Ющенко, перебуваючи у вівторок у Вінниці, сказав: “Коли міністр транспорту в розпал ремонтних шляхових робіт бере політичну відпустку і ходить по київських майданах, говорить політичні речі, у цій країні буде безладдя й не тільки на залізничному транспорті”.

За словами Президента, члени уряду повинні виконувати свої безпосередні обов`язки і не “пробувати сидіти на двох стільцях”.

“Таким міністрам місце давно у відставці”, — сказав Ющенко, додавши, що необхідно створити модель політичної відповідальності людей, які перебувають при владі.

І ось знову НП. Цього разу вже на Львівщині. Як повідомили інформаційні агентства, у ніч із 7 на 8 травня на станції Любенці працівники Львівської залізниці виявили спробу несанкціонованого втручання у роботу стрілочного переводу. Зокрема, було вимкнено блок-контакт, що унеможливлювало переведення стрілки.

Не хочеться вірити у найстрашніше — що ці інциденти хоч якось пов`язані з політичною боротьбою, яка досягла у країні критичної межі. Невже це комусь не до вподоби і таким робом провокується зіткнення “політичних паровозів”?

Хоча можна припускати, що за цими НП стоять іноземні спецслужби. Так чи інакше наша країна не готова до такого роду диверсій. І це попри створений три роки тому Департамент захисту національної державності та боротьби з тероризмом, Антитерористичний центр (АТЦ) при СБУ та багатотисячну правоохоронну систему.

А тим часом голова Верховної Ради України Олександр Мороз заявив у парламенті, що політична ситуація в Україні створена штучно. І штучне підтримання політичної кризи “іноді переходить усі межі”. Олександр Мороз вважає теракт з потягом і аварію на газопроводі “політичним саботажем”. Він зауважив, що “ніщо таємне не є безкінечно таємним” і висловив сподівання на аполітичність СБУ, яка розслідуватиме обидві аварії. Про спробу здійснити ще одну аварію поїздів на Львівщині головний соціаліст на той час не знав…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *