Новенькому Леніну знесли голову

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

“Я не буду шукати того, хто це зробив”, — у категоричній формі прокоментував цей випадок “УіЧ” перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Іван Близнюк.

Нагадаємо, минулого тижня, акурат до 1 травня — Дня міжнародної солідарності трудящих, полтавські комуністи встановили пам`ятник Володимиру Іллічу Леніну у селі Бречківці Полтавського району. Рішення про відкриття монумента натхненнику Жовтневого перевороту прийняли на спеціальній сесії сільради, котра виділила для цього окрему ділянку землі. Однак уже через кілька днів пам`ятник облили фарбою, а ще через день йому взагалі знесли голову.

За даними місцевих представників КПУ, осквернення пам`ятника відбулося у ніч на суботу, 5 травня. “Коли ми побачили відбиту голову, пам`ятник сховали під плівкою, а згодом встановили нове погруддя Леніна, — сказав представник обкому Полтавської організації КПУ. — Наразі правоохоронці шукають злочинців, які посміли так повестися”.

Натомість в облдержадміністрації дотримуються іншої позиції. “Я особисто проти проявів будь-якого вандалізму, — зазначив заступник голови ОДА і голова обласної організації “Нашої України” Іван Близнюк. — Проте для мене було дивним, коли я дізнався про спорудження пам`ятника Леніну. Полтава найбільше постраждала від голодомору. Я не можу збагнути, як тут можна встановлювати пам`ятник кату. Я розумію, що, можливо, так і не варто говорити, але це знущання над історією, над людською пам`яттю”. Пан Близнюк наголосив, що не буде шукати того, хто відбив голову кам`яному Леніну, зазначивши, що до цього вдалися, вочевидь, “не юні хулігани, а ті, хто знає трагічну долю Полтавщини”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *