"Виходь! Інакше поб`ю "вікна"!"

Інна ГОНЧАРУК, “Україна і час”

|

Водії маршруток не мають права відмовляти пільговикам у безкоштовному проїзді.

Конфлікт між автоперевізниками та пільговиками уже давно став притчею во язицех. Так, пасажирам нерідко доводиться спостерігати не зовсім приємну картину — водій перед самим носом похилої людини зачиняє двері або на весь салон починає проклинати пільговика, коли той показує посвідчення.

До редакції “УіЧ” написав листа львів`янин Ігор Казимир. Чоловік має статус учасника війни і є жертвою операції “Вісла”. Отже, має всі необхідні документи, які дають йому право на безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті. Однак панові Казимиру неодноразово доводилося наштовхуватися на хамство водіїв маршруток, які відмовлялися його везти.

“Учасників війни ми не обслуговуємо”

“Одного разу сідаю в автобус “Львів-Новояворівськ”, — ділиться наболілим чоловік, — і показую посвідчення учасника війни. — Мені треба було дістатися до села Конопниці, що за десять кілометрів від Львова. Водій сказав, що учасників війни на їхньому маршруті не обслуговують, а лише інвалідів першої групи та воїнів УПА. Потім наказав вийти зі салону, погрожуючи, що поб`є “вікна” (окуляри — І.Г.).

Така ж неприємність чекала на пана Казимира і у міській маршрутці. Коли чоловік увійшов до салону маршрутного таксі № 115 і показав посвідчення, водій запропонував йому оплатити половину вартості проїзду, мовляв, на їхньому маршруті безкоштовно їздять лише інваліди першої групи та воїни УПА. Ігоря Казимира обурює така неповага з боку водіїв. Торік він надіслав листа у Львівську ОДА, але відповіді так і не дочекався…

Усе залежить від культури водія

“Законодавство України передбачає 15 пільгових категорій (серед них і учасники війни), які мають право на безкоштовний проїзд у громадському пасажирському транспорті, — розповідає начальник відділу транспорту Управління транспорту і зв`язку Львівської міської ради Іван Радь. — Тут також зазначено, що держава повинна компенсовувати затрати автоперевізників. Та коштів, які виділяє держава, вистачає лише на чотири міські маршрути: № 1, 3, 5, 7. Інші ж фірми повинні самостійно компенсовувати свої затрати. Утім, якщо водій відмовляється везти пільговика, він порушує законодавство. Тож усе залежить від культури перевізника”.

Іван Петрович порадив “жертвам” хамства водіїв маршруток звертатися письмово в Управління транспорту і зв`язку Львівської міської ради або ж телефонувати на гарячу лінію за номером 297-59-97. Пан Радь запевнив, що усі звернення розглядають, а стосовно водіїв-хамів застосовують санкції, аж до звільнення.

Недоступний чиновник

Дізнатися ж про пільговий проїзд на міжміських рейсах кореспонденту “УіЧ” так і не вдалося. Начальник Управління розвитку зв`язку, транспорту та дорожнього господарства Львівської ОДА Володимир Бойко виявився настільки зайнятою людиною, що впродовж трьох тижнів не знайшов і п`яти хвилин для преси. Мабуть, детально розглядає скарги обурених пільговиків, які безнадійно чекають на відповідь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *