Пам`яті письменниці

Наталка ТАРАСОВА, “Україна і час”

|

100-річчя від дня народження Ірини Вільде відзначають на державному рівні.

5 травня 2007 року виповнилося 100 років від дня народження Ірини Вільде (Полотнюк Дарії Дмитрівни) — видатної української письменниці, внесеної ЮНЕСКО до переліку знаменитих людей ХХ століття і другого тисячоліття, громадського та державного діяча, депутата Верховної Ради Української РСР другого скликання, лауреата премії імені Тараса Шевченка 1965 року.

У суботу на Личаківському кладовищі відбулась громадська панахида, приурочена ювілею письменниці. Перед початком спільної молитви на могилу Ірини Вільде поклали квіти від Львівської обласної ради Мирослав Сеник, обласної державної адміністрації Тарас Батенко і від народного депутата України Петра Писарчука. Голова Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Марія Якубовська запросила до слова відомих письменників, артистів, митців. Дмитро Павличко, Роман Іваничук, Роман Лубківський, Роман Горак, Святослав Максимчук особливо зворушливо розповідали про свої зустрічі з великою письменницею, про її життя та діяльність і з жалем визнавали, що ім`я цієї визначної особистості донедавна згадували тільки у письменницьких колах.

Тільки цього року на державному рівні завдяки ініціативі народного депутата України Петра Писарчука було прийнято постанову Верховної Ради України про святкування 100-річного ювілею письменниці.

Власне, Петро Писарчук активно долучається до усіх заходів, які відбуваються у травні. Він став меценатом цьогорічної премії імені Ірини Вільде — 10 травня в обласній організації Спілки письменників визначать три кращі твори сучасних авторів, яких нагородять грошовими преміями.

Під час віче син Ірини Вільде — відомий науковець-сходознавець Ярема Полотнюк — щиро дякував усім присутнім за теплі слова про його матір. Пан Ярема висловив сподівання, що прийдешні покоління пам`ятатимуть Ірину Вільде і багатьох її побратимів та посестер, які залишили нам у спадок багатий літературний доробок, якщо держава звертатиме на визначних діячів більше уваги, впроваджуватиме її твори до шкільної програми, надаватиме святковим заходам більшої ваги.

До слова, твори цієї письменниці перекладені різними мовами світу: німецькою, угорською, чеською, польською, російською, румунською та іншими. Ірина Вільде, окрім того, що займалася літературною діяльністю, працювала вчителем, у журналі “Жіноча доля” в Коломиї, була спецкором газети “Правда України”, багато літ очолювала Львівську організацію Спілки письменників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *