Хочемо це знати

Підготувала Олександра ВАСИЛИК, “Україна і час”

|

Щоб виросло порося і добре вродила кукурудза.

“Чи правда, що цього року за кожен гектар посіяного льону держава платитиме людям велику суму грошей?” (Стефанія Гураль, Перемишлянський район).

На це запитання ми попросили відповісти заступника голови Львівської облдержадміністрації Івана Стефанишина. “Цьогоріч спробуємо зберегти льон, — зазначив держслужбовець. — Льон має синусоїдну властивість. Кожні 5-6 років є спад попиту на натуральні волокна, потім знову відбувається зростання. Зараз саме період відновлення попиту на льон-довгунець. Тому з боку держави на цей рік передбачена серйозна підтримка. На кожен 1 гектар поясної площі льону фермерові видаватиметься компенсація у сумі 640 гривень”.

“Як краще годувати порося, щоб воно більшим виросло?” (пані Галя, Золочівський район).

Для кожного віку й категорії слід використовувати особливі корми. Підібрати якісні корми дуже важливо. Часто можна почути, що свиня — всеїдна тварина. Однак на практиці це далеко не так. Добре рости і “набивати боки” свинки будуть тільки в тому випадку, коли отримають правильні та збалансовані корми. Зазвичай потрібні рецепти є на всіх комбікормових заводах, але досвідчені свинарі все ж застосовують індивідуальний підхід. Загалом поросятко може збільшити свою живу вагу за два місяці у 5 разів. Основне завдання у підсосний і післяпідйомний періоди — максимально використати цю здатність до швидкого росту. Для привчання поросяти на 3-7 день споживати додатковий твердий комбікорм використовують ароматизатори і цукор.

“Чи можете ви підказати, як захистити посіви кукурудзи від бур`янів?” (Ольга Петрівна Корольчак, смт. Винники).

Залежно від видового складу, щільності заселення, тривалості конкурентних ваємовідносин культури з бур`янами, врожайність зерна кукурудзи може знизитись на 20-70 %. Досить шкідливими для кукурудзи є багаторічні коренепаросткові бур`яни. Гірчак степовий — теж “ворог”. Узагалі кукурудза — один з найслабших конкурентів бур`янів. Вона пригнічує їх у 10 разів гірше, ніж озима пшениця, і в 3 рази гірше, ніж соняшник. Заходи, які сприятимуть зниженню забур`янення посівів кукурудзи: під передпосівну культивацію необхідно вносити базові (ґрунтові) гербіциди. А перший міжрядний обробіток посівів здійснюють у фазі 5-7 листків, другий — у фазі 9-10 листків.

“Нині багато говорять про ріпакову олію. А скільки олії є в цій культурі?” (Петро, с. Любешка, Перемишлянський район).

Є різні сорти ріпаку: в одних насіння має більший вміст олії, в інших — менший. Якщо врожайність ріпаку залишити поза увагою, то можна було б створити дуже олійний сорт цієї культури. Значна частина сучасних сортів ріпаку — це гібриди. Завдяки схрещуванню двох батьківських ліній і внаслідок ефекту гетерозису врожайність є досить високою. На жаль, з показником вмісту олії цього не виходить. Загалом в найкращих сортах ріпаку олії є 44 %.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *