Партія регіонів підняла якір

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Сьогодні ще достеменно не відомо, коли корабель з біло-синіми вітрилами відчалить від причалу, щоб випробувати себе у бурхливому морі вітчизняної політики.

“Регіонали” впевнені, що знову виграють “національний чемпіонат з політики”, але й далі наполягають на тому, щоби головний бонус був розіграний восени.

Так, депутат від Партії регіонів Ганна Герман хотіла б, щоб народ прийшов на виборчі дільниці 14 жовтня, на свято Покрови. Пані Герман також відкрила таємницю, чому саме опозиція так наполягає на літньому терміні. На її думку, “зараз вони мають шанс на дострокових виборах, восени вже не матимуть. Опозиція боїться, що народ побачить, що цей уряд є добрий”. Ганна Герман запропонувала опозиції вже тепер, не чекаючи дострокових виборів, скласти зі себе недоторканність та віддати отримані квартири. З нею погоджується і лідер “регіональної” фракції у парламенті Раїса Богатирьова, яка теж, виявляється, любить осінь.

Але все ж таки: чому Партія регіонів таки погодилася “пройти крізь народне чистилище”, хоч нещодавно категорично відмовлялася від цієї процедури, вважаючи указ Президента про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів неконституційним?

З цього приводу самі члени партії, їхні опоненти і політологи висловлюють різні думки, що часто суперечать одні одним. Та попри всю строкатість суджень уже сьогодні можна говорити про певні мотивації, якими керувались лідери Партії регіонів, точніше, саме Віктор Янукович, коли на останній зустрічі з Президентом погодився на компроміс щодо дострокових виборів до Верховної Ради.

Найбільш правдоподібною виглядає версія, що Партія регіонів, яка представляє інтереси великого бізнесу, змушена була рахуватися з тим, що політична нестабільність у країні негативно впливає саме на економіку. Та й Європа аж ніяк не зацікавлена у дестабілізації в Україні.

Має право на існування також інша версія: політична криза зайшла у такий глухий кут, що іншого виходу просто не було. Звісно, можна було лише підвищувати градус протистояння, чим неодмінно скористалася б Юлія Тимошенко. А це вже не на користь не тільки Януковичу, а й Ющенку. Саме про це, як вважає дехто з експертів, говорили тет-а-тет 4 травня Президент і прем`єр-міністр, коли було досягнуто домовленостей щодо проведення дострокових парламентських виборів. Тим більше, що у Партії регіонів, як зазначає політолог Вадим Карасьов, є достатні політичні, фінансові, електоральні можливості для того, щоб повторити свій успіх 2006-го і претендувати на формування коаліції та пост прем`єр-міністра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *