"За що убив - не пам`ятаю"

Євген ЛАДИЖЕНСЬКИЙ, “Україна і час”

|

Алкоголь забрав не одне людське життя. Саме оковита стала причиною нещастя, яке трапилося у квартирі львів`ян Ковальова та Крота, що на вулиці Шевченка.

Під час традиційного у цій родині застілля внаслідок удару ножа помер один з гостей. А вбивцею, на превеликий подив правоохоронців, виявився інвалід першої групи, який ледве пересувався помешканням.

Імітація самооборони

Коли медики, а згодом і оперативники приїхали на місце злочину, потерпілий — 57-річний Володимир Первак — уже не подавав ознак життя. Покійник з прорізаною горлянкою лежав біля дверей до кімнати. Поруч — ніж, ймовірне знаряддя вбивства. Міліціонерам та слідчим прокуратури двері відчинила старша людина з трьома свіжими подряпинами на обличчі. А от господиня квартири, яка, власне, викликала їх, у той момент спокійно спала у сусідній кімнаті біля свого сина. Обоє були дуже п`яні.

Правоохоронці довідалися, що у квартирі, де щойно сталося убивство, проживало троє осіб: Майя Крот разом зі своїм сином та співмешканцем Леонідом Кисельовим, інвалідом першої групи, ураженим хворобою Паркінсона. Близько півроку тому до Майї приїхав мешкати її брат Володимир Первак. Усі четверо ніде не працювали і жили на пенсію Кисельова. Слідчі також з`ясували, що того дня чоловіки добряче випили. А коли закінчилася горілка, Володимир став просити у Леоніда гроші на випивку. Кисельов відмовив. Між чоловіками відтак виникла сварка, під час якої Леонід, не вагаючись, схопив ніж та завдав ним удару Перваку.

Як зізнався Кисельов, скоївши непоправне, він перелякався за наслідки і, аби ввести в оману органи правосуддя, зробив собі порізи на обличчі — так ніби позбавив життя нападника під час вимушеної самооборони.

— Підозрюваний спочатку і справді у всьому чесно зізнався, — каже старший слідчий прокуратури Шевченківського району Андрій Пшеничка. — Він був п`яний і, очевидно, не контролював себе. Але згодом, коли Кисельов протверезів і йому офіційно висунули звинувачення, раптово змінив свої попередні покази.

Вивели на чисту воду

Оскільки на момент убивства у кімнаті чоловіки перебували самі, то оперативникам довелося проявити фаховість, щоб відтворити справжню картину злочину. За новими даними підозрюваного, Первак на нього накинувся перший, коли той хотів зателефонувати до міліції. Бив Леоніда кулаками по голові та вимахував ножем перед обличчям. Тоді повалив на ліжко і пробував зарізати. “Хіба міг я зі своєю важкою хворобою напасти на здорового чоловіка? Це цілковита нісенітниця”, — дивувався підозрюваний.

— Ми зуміли довести, — веде мову Пшеничка, — що Кисельов скоїв зумисне убивство і що між чоловіками взагалі не було ніякої бійки. У квартирі не виявилося жодних слідів оборони. За показами свідків, у перші хвилини після злочину на обличчі у Леоніда не було подряпин. До того ж на долоні потерпілого ми помітили порізи від ножа. Тобто захищався Володимир, а не Леонід. Зрештою, Кисельов казав, що сутичка сталася на ліжку. Якби насправді це було так, то після поранення у шию, усе ліжко було б у крові Єдине, чого нам не вдалося довідатися, то це причини спалаху агресії підозрюваного.

Поблажлива Феміда

Спеціальна медекспертиза встановила, що смерть Володимира Первака настала моментально після ножової рани. Убивця проколов йому сонну артерію, що спричинило знекровлення організму. Перевірили експерти стан здоров`я і затриманого. Однак жодного розладу психіки не виявили — на момент скоєння злочину він усвідомлював значення своїх дій. У результаті Апеляційний обласний суд визнав Леоніда винним за статтею 115 (навмисне убивство) Кримінального кодексу і, зважаючи на його стан здоров`я, засудив до 4 років позбавлення волі.

Характерно, що для родичів та знайомих Кисельова та Первака убивство стало певною несподіванкою. Від людей, які практично не просихають від горілки, казали вони, можна чекати чого завгодно, у тому числі й найбезглуздіших злочинів. Але щоб убивство скоїла немічна людина!.. Це їм не вкладалося в голову. Кисельов, за свідченням сусідів, часто влаштовував у себе гучні забави. Його практично кожного дня бачили напідпитку. Однак й у такому стані він ніколи не проявляв агресії до навколишніх. Не був схильний до скандалів і потерпілий. Останні роки теж сильно пив і через надмірне вживання алкоголю не затримувався на жодній роботі. Відтак подавався на випадкові заробітки. Найчастіше його бачили біля смітників за визбируванням порожніх пляшок. Люди, які добре знали Володимира, стверджували, що ні п`яним, ні тим паче тверезим він ні до кого не чіплявся і поводився напрочуд миролюбно. Тож що стало причиною конфлікту і чому загинув Первак, наразі залишається нерозгаданою таємницею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *