Олександр Волков: "Чемпіонат вийшов непередбачуваним"

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

Цьогорічний чемпіонат України з баскетболу у чоловічій Суперлізі особливих сенсацій не приніс. До півфіналу плей-оф потрапила та ж четвірка, що й минулого року, і мало хто сумнівається, що фінал буде традиційним — БК “Київ” проти “Азовмашу”.

Про те, чим усе-таки відзначився цьогорічний сезон, про реальність проведення чемпіонату Європи з баскетболу в Україні та про інше “УіЧ” розповів почесний президент БК “Київ” Олександр Волков, який, можливо, невдовзі очолить і Федерацію баскетболу України.

Львів серйозно додасть

— Чемпіонат був дуже цікавий та несподіваний. З`явилися нові амбітні команди, які претендували на медалі. Ті ж “Черкаські мавпи” до кінця регулярного чемпіонату демонстрували, що зможуть позмагатися за перше місце, а потім вже вибороти “золото” після плей-оф. Однак зараз так виглядає, що сценарій буде такий, як минулого року: за перше-друге місця боротимуться між собою “Азовмаш” і БК “Київ”, а за третє місце — “Черкаські мавпи” і “Хімік”.Четвірка залишилася та ж, але загалом чемпіонат приніс багато сюрпризів.

— Те, що ця четвірка вже другий рік поспіль виходить до півфіналу плей-оф, і те, що саме ці чотири команди були півфіналістами Кубка України, свідчить про великий розрив між квартетом та всіма іншими?

— Я думаю, що ще дві команди — “Дніпро” та “Сумихімпром” — недалеко втекли від цієї четвірки. І якби, наприклад, у “Дніпра” було більше удачі, то він би серйозно позмагався з “Черкаськими мавпами” за вихід до півфіналу плей-оф. Також якби трохи більше пощастило, то той же “Дніпро” став би учасником півфіналу Кубка України замість “Хіміка”.

— Тобто, на вашу думку, серйозного розриву між командами немає?

— Я вважаю, що ні. Кожного року розрив скорочується. А цей чемпіонат вийшов непередбачуваним. Тож дуже добре, що команди мають амбітних керівників, які прагнуть підсилити склад. Думаю, наступного року картина буде ще цікавішою. Вважаю, що серйозно додадуть і Львів, і Одеса, і Кривий Ріг. Вони на щабель, а то й на два будуть сильнішими, ніж цього року.

“Беки” “голодні” до перемог

— Іншими словами, наступного року ви прогнозуєте цікавіший чемпіонат?

— Та прогнозую… Але ви ж розумієте, що нині в Україні суцільна непередбачуваність — у політиці, в економіці, і це мене тепер більше турбує, ніж наші баскетбольні команди. За баскетбол я не хвилююсь, бо бачу, що чемпіонат набрав обертів, кожного року стає кращим, і назад вороття немає. Цей процес триватиме й надалі. А коли у країні стабільність — спорт набирає сил.

— Чи можна розглядати фінал Кубка “Азовмаш” — БК “Київ”, в якому перемогли кияни, як репетицію перед фінальним матчем чемпіонату?

— Не кажи гоп, поки не перескочиш. Ще не відомо, хто гратиме у фіналі.

— Ну але якщо без зайвої обережності?

— Це була не репетиція, а самостійна гра між двома амбітними командами. Перемога у ній була потрібна однаковою мірою кожній з команд. “Азовмаш”, який був другий у Єврокубку ФІБА, хотів довести, що в нього ще залишилися сили, і прагнув залишити кубок у себе ще щонайменше на сезон. А в БК “Київ” існувала інша мотивація — гравці намагалися показати, що вони гідні того, щоби здобути перший трофей у цьому сезоні. Кубку України кияни ще ніколи не мали. Саме тому “беки” виглядали “голодними” до перемоги.

— Це правда. Тим більше, що сезон видався не вельми вдалим для БК “Київ”. З огляду на це, чи думали ви вже над тим, як поводитиметеся як президент клубу у міжсезоння?

— Цілком можливо, що з 15 червня я вже не буду президентом клубу, адже претендуватиму на посаду президента Федерації баскетболу України, а вибори відбудуться саме 15 червня.

— Можете докладніше розповісти про ці зміни?

— Усе просто. Інші люди керуватимуть клубом. Звичайно, це не означає, що я завтра стаю президентом федерації, а післязавтра вже не маю жодного стосунку до БК “Київ”. Буде якийсь час, за який я передаватиму обов`язки своїм наступникам. Але може бути й таке, що я не претендуватиму на пост президента федерації. Та в будь-якому випадку я вважаю, що треба довести цей чемпіонат до кінця. Думаю, що варто залишити тренером Махоліча, а потім він разом з людьми, які керуватимуть клубом, повинен проводити серйозну трансферну політику, вирішувати, кого треба залишати, кого слід добрати для того, щоб у наступному сезоні поборотися за найвищі досягнення, щоб, врешті-решт, перемогти у Єврокубку ФІБА і зібрати всі трофеї, які можливо, в Україні.

— Ви сказали, що ще не знаєте, чи претендуватимете на посаду президента федерації. Що може вплинути на ваше рішення?

— Наразі ще вагаюся, адже не впевнений, що краще — залишити клуб, і щоб федерацією надалі керував Хромаєв, чи все-таки йти на пост президента федерації. Маю час на роздуми ще до 15 травня. Гадаю, до кінця цього тижня я вже остаточно визначуся.

Із Суркісом ще не консультувався

— На якій стадії задекларована вами ідея проведення чемпіонату Європи з баскетболу в Україні?

— Мої колеги з ФІБА знають про цю ідею. От наступного тижня буде конференція ФІБА у Варшаві, там ми докладніше це обговоримо. Я дізнаюся все, що нам потрібно для цього, які формальності слід виконати, і тоді можна буде говорити конкретніше. Адже там також потрібні державні гарантії і т.д.

— Чи вели ви вже консультації щодо цього із Григорієм Суркісом?

— Наразі ще ні. Ми тільки домовилися, що поспілкуємося на цю тему, але зустрічі ще не було. Нова інформація з`явиться після конференції у Варшаві. Тоді, коли матиму всі аргументи, і зустрінемося з Григорієм Суркісом. Я ж думаю, що привезти баскетбольний чемпіонат Європи в Україну — реально. Тим більше, що баскетбол не потребує таких величезних масштабів, як футбольний чемпіонат Європи. Також думаю, що та інфраструктура, яку підготують до футбольного Євро-2012, полегшить процес виборювання права і прийняття чемпіонату Європи з баскетболу чи то 2013 чи 2015 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *