Ворог мій

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Найбільшим ворогом преси на Львівщині визнали екс-голову Львівської обласної ради та депутата обласної ради цього скликання Михайла Сендака.

Це „почесне” звання пан Сендак отримав як нагороду за те, що публічно тиснув на журналістів обласної телекомпанії «Львів-ТБ», вимагаючи доступу до ефіру, а також вимагав від телекомпанії знімати програми з ефіру. Кожному по заслугах, і тепер екс-голова зайняв восьме місце у першому українському рейтингу „Вороги преси-2006”, яку провели громадська організація „Інститут Масової Інформації” та Незалежна Медіапрофспілка України.

А от золоту медаль за бої з представниками ЗМІ можна дати меру Києва Леоніду Черновецькму. Він її здобув сумлінною працею з четвертою владою, а послужний список пана мера вражає: незаконно обмежив доступ журналістів до інформації про діяльність Київської мерії; тиснув на ЗМІ через подання позовів до суду; систематично публічно ображав журналістів; ввів цензуру в комунальних ЗМІ; з порушенням чинного законодавства звільняв і продовжує звільняти журналістів комунальних ЗМІ.

Депутат від Партії Регіонів Олег Калашніков намагався розправитися з всюдисущими кореспондентами, розмахуючи кулаками та привселюдно погрожуючи. Завдяки боксерським здібностям, пан Калашніком зайняв друге місце на п’єдесталі ворогів. Окрім нього місця у антирейтингу для біло-блакитних здобули Василь Кисельов та Дмитро Шенцев.

Третім за ворожістю до преси став Архієпископ Павло, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Він 28 серпня 2006 року був причетний до силового вилучення касети з відзнятим відеоматеріалом у знімальної групи «5 каналу» та домагався звільнення журналістки Наталі Тугузової, яка поставила йому „незручне” запитання.

Також у десятку „Ворогів преси” потрапили голова Верховної Ради АР Крим Анатолій Гриценко та міський голова Донецька Олександр Лукьянченко. Останній у списку – спікер Олександр Мороз. Згідно із повідомленням ІМІ, він “подавав численні позови на друковані ЗМІ та Інтернетпублікації за критичні матеріали про себе та свою діяльність”.

За словами виконавчого директора інституту Вікторії Сюмар, згідно із моніторингом ІМІ 2006 року українським медіа не вдалося закріпити позитивні досягнення, які принесла “помаранчева революція”, а рівень конфліктності між пресою і владою знову зріс. Тому є загроза збільшення злочинів проти працівників мас-медіа. Зокрема, торік зафіксовано 29 випадків побиття, нападів і залякування журналістів, 31 випадок цензури та 15 випадків економічного, політичного непрямого тиску на них. Трьох журналістів заарештували.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *