Робота міліції покращується, але повільно

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

У четвер, 3 травня, начальник ГУ МВС України у Львівській області, генерал-майор міліції Михайло Цимбалюк підсумував роботу міліції за останні чотири місяці.

Назвати її зразковою пан Цимбалюк не наважився. Мовляв, багато ще не вирішено і працівникам міліції треба відповідальніше ставитися до виконання своїх обов’язків, а керівництву суворіше та прискіпливіше перевіряти роботу своїх підлеглих.

За словами Михайла Цимбалюка, за останні місяці міліції вдалося розкрити низку злочинів, пов’язаних із незаконним володінням зброї, щодо розбійних нападів та крадіжок, а також у економічній галузі. Зокрема, у першому кварталі 2007 року правоохоронні органи виявили 90 фактів незаконного обігу зброї, вибухових речовин та боєприпасів. Щодо цих випадків порушено кримінальні справи. Особливе занепокоєння начальника ГУ МВС України у Львівській області викликає той факт, що щоразу вилучають усе більше нарізної зброї, що свідчить про її пряме застосування під час скоєння злочинів.

На сьогодні уже розкрито минулорічний розбійний напад на інкасаторів банку «Надра», який було скоєно із застосуванням вогнепальної зброї. Також по «гарячих» слідах розкрито розбійний напад на приміщення «Авіакас» і затримано трьох молодих безробітних осіб. Окрім того, сьогодні вже заарештовано осіб, яких підозрюють у вбивстві працівниці кантора на вулиці Мазепи. І схоже на те, що ці підозри є цілком обґрунтованими. Але усе це ще далеко не те, що потрібно зробити. Правоохоронні органи повинні працювати оперативніше та активніше. Більше того, можу запевнити, що робота із боротьби з незаконним володінням зброєю та її застосуванням триватиме й надалі, – зазначив пан Цимбалюк.

У сфері боротьби з економічними злочинами особливо актуальною та важливою сьогодні є справа щодо нецільового використання 1055700 грн Державного бюджету України службовими особами Львівської міської ради. Як відомо, міському бюджету міста Львова 2005 року було надано субвенцію на збереження історичної забудови міста та об’єктів історико-культурної спадщини в сумі 50 мільйонів гривень, у тому числі на реставрацію Першого українського театру для дітей та юнацтва в сумі 1195000 грн. Унаслідок, службові особи ЛМР оголосили переможцем тендеру одне ТзОВ та профінансували виконання робіт із реконструкції глядацького корпусу театру, яку, фактично, проведено не було. За цим фактом порушено кримінальну справу. Проте прізвища осіб, які причетні до цього злочину, поки що під таємницею слідства.

На цей час порушено кримінальну справу за фактом скоєння злочину. Але, думаю, скоро кримінальна відповідальність стосуватиметься вже окремих осіб. Тим більше, що документація чітко простежує злочинні діяння цих людей. Можу лише сказати, що це особи із керівництва 2005 року Управління капітального будівництва міської ради, – пояснив Михайло Цимбалюк.

Окрім того, вже на початку цього року порушили кримінальну справу і щодо фіктивного підприємства, яке було зареєстроване на ім’я громадянки, яка загубила свій паспорт, і яке займалося незаконним відшкодуванням ПДВ із бюджету.

Особливу увагу начальник ГУ МВС України у Львівській області надав питанню безпеки громадян у межах міста. За словами пана Цимбалюка почала діяти програма «Безпечний Львів», у рамках якої вже встановили 29 тривожних кнопок. За їх допомогою люди, які зазнають розбійного нападу чи інших протиправних дій з боку злочинців, матимуть змогу викликати наряд міліції, який прибуде упродовж п’яти хвилин. «Ми плануємо встановити такі кнопки і у найлюдніших місцях. Вони виглядатимуть як таксофони, але матимуть червоний колір і будуть обладнані камерами спостереження для запопігання анонімних дзвінків задля розваги», – зазначив пан Цимбалюк. Окрім того, за словами Михайла Михайловича, на сьогодні триває акція щодо безкоштовного взяття під охорону квартир інвалідів Другої світової війни та інших визвольних змагань від нападів злочинців заради наживи. На сьогодні вже охороняють 26 таких квартир.

Найбільше турбують правоохоронні органи злочини із незаконного заволодіння транспортними засобами та крадіжки стільникових телефонів. Саме із цим, за словами Михайла Цимбалюка, сьогодні найбільше проблем.

Сьогодні уже діє певна система, за допомогою якої вдається знайти мобільні. За останній місяць нам вдалося повернути власникам 20 телефонів. Ми розуміємо, що цього замало, але це вже певний поступ. Головна проблема полягає у тому, що громадяни не звертаються у міліцію, бо не вірять, що вона здатна розкрити ці злочини. І, на жаль, я змушений визнати, що ще немає разючого покращення ставлення працівників міліції до громадян. Покращилася якість реєстрації документів та прийняття рішення до трьох діб, але до цього часу залишаються правоохоронці, які не поважають і по-хамськи поводяться із громадянами, які звертаються у міліцію. Це, звісно ж, не піднімає рівня довіри до правоохоронних органів. Але ми активно працюємо у напрямку ліквідації таких ганебних проблем, – на завершення додав начальник ГУ МВС України у Львівській області Михайло Цимбалюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *