Розваги справжніх чоловіків

Богдан МАЗУР, „Новий Погляд”

|

Під час гри у страйкбол гравець повинен бути обережним, щоб не стати мішенню для суперників-снайперів.

Уявіть собі декілька невеликих груп чоловіків, зодягнених у військові камуфляжі та озброєних сучасною зброєю. Ці поважні мужі є підданими монархічної Сільванії та Норманії– країни, що славиться своїм демократичним ладом. Обидві держави перебувають між собою у стані військового конфлікту. Дарма, що країн із такими чудернацькими назвами ви не знайдете на жодній політичній карті світу. Від цього не зменшується ні азарт воїнів, ні їхнє бажання отримати пальму першості та показати дулю суперникові, ні динаміка самої гри.

Завданням N 1 для обох сторін було проникнення до військового бункера та пошуки касети з компроматом на норманського монарха. Якщо воїни Сільванії прагнули в жодному разі не допустити, щоб компромат потрапив до рук ворога, то норманці намагалися будь-що заволодіти ним. Це й було головним лейт-мотивом усіх військових дій, які тривали упродовж трьох днів на Яворівському полігоні. Йдеться про відкриття цьогорічного сезону зі страйкболу, на який прибуло близько 360 учасників..

Далебі, страйкбол є грою, яка вимагає стовідсоткової чесності від гравців. На відміну від пейнтболу, де за різними відтінками фарб можна побачити, в кого влучила пластикова куля, у страйболі поранення практично не залишає на одязі жодних плям. Тому й доводиться гравцям згідно з джентльменським кодексом честі у разі поранення каменем падати на землю і голосно кричати і благати про допомогу – достоту, як у справжній війні. Тоді до «пораненого» воїна підбігають медики, які на руках переносять його до військового лазарету. Цікаво, що в цьогорічному страйболі й медики, й лазарет вперше опинилися на арені бойових дій. Раніше “продірявлений” вояка просто вибував із гри, а тепер після “лікування” він знову бере до рук гвинтівку чи кулемета і йде воювати з уявними противниками.

– Цього року ми вже вп’яте поспіль проводимо травневе відкриття сезону, – розповів “Погляду” один із засновників Федерації страйкболу Тарас Ферб’як. – Брати участь у страйкбольних іграх мають право всі охочі, яким виповнилося 18 років, незалежно від соціального стану. Іноді буває цікаво спостерігати, як в одному окопі пліч-о-пліч лежать успішний бізнесмен, який приїхав на полігон у розкішній іномарці, квітучий банкір та звичайний студент інституту фізкультури. Однак перед лицем небезпеки з боку противника всі рівні. Тому в нашій грі немає ні вищих, ні нижчих…

Тарас зауважив, що у страйкболі не надто важливим є сам факт перемоги над супротивником, як участь безпосередньо в грі і гострі відчуття та емоції, які переживає кожен учасник під час її проведення. Тому понад 90 відсотків професійних страйкболістів беруть участь в цій грі не задля перемоги, а задля самого процесу. Як можна бути спокійним і млявим в обстановці, яка максимально нагадує справжнісінький фронт – під час гри використовують навіть справжню військову техніку! Як можна залишатися байдужим, коли у тебе ціляться з потужної гвинтівки і прагнуть відправити у кращий світ! Адже нікому не хочеться стати мішенню для снайперів із ворожого табору та гинути на полі бою, нехай навіть в уявний, ігровий спосіб…

А що вже казати про азарт під час пошуків касети-компромату у задимленому бункері! Справді, страйкбол є чудовим способом скинути з себе стреси та рутину повсякденного життя і принаймні на деякий час відчути себе справжнім воїном та Мужем із великої літери.

– Наша гра має початок, зате немає кінця, – каже Тарас Ферб’як. – Наприклад, війна між Норманією та Сільванією не закінчиться із знайденням омріяної касети – через деякий час конфлікт може спалахнути з новою силою. До речі, кожна з цих “країн” має свою сторінку в Інтернеті, на яких розміщені всі політичні та військові новини, а також електронну газету для пропаганди власної політики, мислення та способу життя.

За словами співзасновника Федерації страйкболу, всіма бойовими діями керують військові штаби у складі декількох офіцерів. Вони й визначають порядок проведення тих чи інших маневрів та ставлять своїм підлеглим чергові завдання. Як тут не згадати побачені в кіно прокурені штаби часів Другої світової війни, в яких невтомний маршал Жуков та його соратники ночами ламали собі голову над черговою стратегією щодо знешкодження загарбників? Справді, страйкбол є грою для справжніх чоловіків, які не бояться запаху пороху та пронизливого свисту куль …

– Основним спорядженням страйкболу є зброя та захисні окуляри для очей. А загалом ця гра цілком безпечна, адже пластикова кулька летить із мінімальною швидкістю, тому не завдає жодної шкоди гравцеві, окрім маленької подряпини (якщо влучити з близької відсталі та у відкриту ділянку тіла). Її діаметр усього 6 міліметрів. До речі, стати учасником гри не так вже й легко – для цього слід вміти поводитися з ігровою зброєю та зарекомендувати себе адекватним та професійним гравцем. А далі сама команда вирішить, потрібні ви їй чи ні, – підсумував мій співрозмовник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *