„Порушення законів стало нормою для України, на жаль, це призводить до хаосу у державі”

Розмовляла Юлія КУХАР, „Новий Погляд”

|

Політолог Кость Бондаренко про дострокові вибори до Верховної Ради.

– Чи відбудуться вибори 24 червня, як планує Ющенко, і які чинники мають забезпечити вчасність виконання президентського указу?

– Я вважаю, що є три варіанти того, як можуть розвиватися події. Перший: президент знову скасує свій указ і перенесе вибори на осінь. Це має статися унаслідок певних домовленостей із коаліцією. Це стане одним із моментів нормалізації політичної ситуації в Україні. Другий варіант: вибори відбуваються, але в них не бере участі Партія Регіонів, комуністи і соціалісти. У такому випадку ці вибори не визнає світова громадскість, з думкаю якої потрібно рахуватися, тобто потрібно перенести вибори на осінь. Третій варіант, коли вибори відбуваються, але в них суттєву перевагу отримує Партія Регіонів із результатом десь у 40%, після чого президент оголошує про порушення на виборчих дільницях і не визнає результати цих виборів. У будь-якому випадку ці вибори приречені.

– Що буде, якщо все відбудеться за третім сценарієм і Ющенко не визнає вибори?

– За цим відбудеться перенесення виборів на осінь. Цілком можливо, що Ющенку доведеться погодитися на варіант, запропонований ПР, про одночасні вибори і Президента України і Верховної Ради.

– До речі, ви вважаєте легітимною постанову ВРУ про синхронні вибори парламенту і президента? Чи легітимний взагалі наш законодавчий орган?

– Верховна Рада, звичайно, є чинним органом, бо в системі здійснення влади в Україні у нас діє принцип неперервності влади. Роботу будь-якого органу влади не може ні припинити, ні узурпувати жодна інша гілка влада, тому парламент не втрачає свою чинність, доки не вступить у силу інший парламент, навіть достроково.

– Як щодо постанови?

– У принципі, вона порушує Конституцію, але ж сьогодні на це ніхто не зважає. Проблема у тому, що політичні сили вважають, що головний закон можна порушувати, тому що те саме роблять їхні опоненти. На жаль, порушення законів стало нормою для України, це призводить до хаосу у державі.

– Що має статися, щоби вибори відбулися таки 24 червня?

– Тільки консенсус. Консенсус усіх політичних сил, політичних еліт. Провести цю процедуру організовано і настільки показово, щоб ні у кого не виникло сумнівів щодо їх демократичності. Наприклад, домовитися, що, якщо перемагає певна політична сила, то жодні інші політичні сили не зможуть втручатися у процес створення тих чи інших правлінь.

– Ви думаєте, що компроміс можливий?

– Компроміс мусить бути, інакше ми або втратимо Україну, бо вона розколиться навпіл, або ми втратимо демократію, оскільки одна із політичних сил не витримає і намагатиметься встановити свою диктатуру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *