Безперспективна легалізація

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Розпочинати амністію капіталів, не змінюючи правил гри на податковому полі, – марна справа, вважають експерти.

За кілька років в Україні може розпочатися податкова амністія. Відповідний законопроект – «Про легалізацію доходів, по яких не сплачено податки і збори до бюджету і державних цільових фондів» – уряд запропонував Верховній Раді разом із проектом Податкового кодексу. Якщо все відбуватиметься за планом уряду, то закон про легалізацію доходів мав би вступити в дію 2009 року, за рік після набуття чинності Податковим кодексом. Та, зважаючи на політичну ситуацію в країні, навряд чи варто цього очікувати.

За словами першого віце-прем’єра Миколи Азарова, законопроект передбачає добровільний характер декларування неоподаткованих доходів. Коштуватиме підприємцям легалізація практично копійки – 3 відсотки від задекларованої суми. В Росії та Казахстані, де триває податкова амністія, ставки набагато вищі – 13% і 9% відповідно. В Україні, запевняють в уряді, ніхто не має наміру наживатися на «легалізаторах», а лише прагнуть вивести їх бізнес із тіні.

Спроби провести податкову амністію в Україні були й раніше, однак далі розмов і законопроектів, які припадають пилом в шухлядах чисельних кабінетів Верховної Ради, справа не пішла.

Експерти, яких опитав «Погляд», скептично ставляться до ідеї легалізації доходів. «Найголовніше в цьому випадку – це амністія за тими порушеннями, які платники податків допустили в попередні роки, – каже старший економіст центру економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський. – Водночас податкова амністія має сенс лише в поєднанні з докорінною зміною правил гри, тобто держава має відмовитися від принципу конфіскаційного оподаткування, коли законодавство виписане так, що від чиновника часто залежить, скільки податку заплатить те чи інше підприємство». Проект Податкового кодексу, за словами пана Дубровського, не передбачає таких змін. «В Україні не сформовані загальні прозорі правила гри, – зазначає в коментарі «Погляду» президент Асоціації роботодавців Львівщини Зіновій Бермес. – І неважливо, хто запропонує підприємцям легалізувати свої капітали – чи то буде Янукович, чи Ющенко, чи Тимошенко, в нинішніх умовах бізнес на це не піде».

Hа думку Володимира Дубровського, легалізація капіталів може бути цікавою малому та середньому бізнесу. Великий бізнес вже давно і успішно легалізовує свої капітали, використовуючи для цього офшорні зони, тож він навряд чи проявить інтерес до запропонованих урядом можливостей. Опитування, які провели міжнародні організації, показали, що за нинішньої ситуації лише менше 10 відсотків загального обсягу нелегалізованих капіталів може бути легалізовано, якщо бізнесу запропонують таку можливість, додає експерт аналітичного центру «Інститут реформ» Юрій Змій. На думку Володимира Дубровського, підприємці обережно ставитимуться до пропонованої легалізації доходів, тому що «переслідування за минулі податкові правопорушення все ж таки можуть мати місце і інструменти для таких переслідувань є».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *