Львів завойовує лідерські позиції

Олег НАЛИВАЙКО, „Новий Погляд”

|

Президент СК “Енергія” Олександр Стефанків про золото чемпіонату, популярність футзалу та перекваліфікацію футболістів.

Львівська футзальна команда “Енергія” упродовж цього чемпіонату є незмінним лідером. У змаганнях регулярної першості “енергетики” зазнали лише двох поразок, в усіх інших матчах вони перемагали. Цього тижня відбулися перші матчі плей-офф. На цій стадії змагань за місце на п’єдесталі продовжують боротьбу шість кращих команд. Із врахуванням набраних очок у регулярній першості, команди проведуть ще по два кола. Лідер першості “Енергії” у першому матчі здолала запорізький ДСС – 4:3. У доробку львів’ян 75 очок. У найближчого переслідувача – столичного “Інтеркасу” на 11 залікових пунктів менше, а чинний чемпіон країни донецький “Шахтар” набрав на 13 очок менше, аніж галичани. Після гри “Енергія” – ДСС президент львівського клубу Олександр Стефанків відповів на запитання журналіста “Погляду”.

– У грі з запорізькою командою ми зробили ще один крок до чемпіонства. Торік “Енергія” здобула срібний комплект нагород, дуже не хочеться зупинятися на досягнутому, – розпочав розмову Олександр Миколайович. – Не хочу говорити наперед, усе в наших руках. Головне, щоб команда надалі грала на тому ж рівні, як до цього й витримала психологічні та фізичні навантаження.

– Дехто вважає, що на початку чемпіонату фаворити не вірили у закономірність перемог та лідерства “Енергії” й були переконані, що рано чи пізно усе стане на свої місця і львів’яни втратять перше місце. Наскільки ця недооцінка “енергетиків” посприяла такому вдалому виступу в регулярному чемпіонаті?

– Справді, перед стартом чемпіонату наші заяви про те, що боротимемося за чемпіонство сприймали з недовірою. Але ми були впевненні, що команда прогресує й аналізуючи попередній чемпіонат розуміли, що колектив уже готовий до виконання поставленого завдання. Щодо наших конкурентів, то це їхні проблеми, що вони нас не дооцінили. На жаль, ми теж не обійшлися без провалів, але сьогодні є лідером чемпіонату.

– Останні кілька чемпіонатів незмінно перемагав донецький “Шахтар”. У сезоні 2006-2007 років “гірники”, як ніколи, допустили чимало осічок – 5 поразок та 2 нічиї. Як вважаєте, рівень інших команд зріс чи просто “Шахтар” уже не той, що був раніше?


– Безумовно, позначилися дві причини, про які ви згадали – рівень чемпіонату зріс та й плеяда гравців, які здобували славу українському футзалу на міжнародній арені, пережила свій зоряний час. Окрім того, на грі “гірників” позначилися травми двох провідних гравців – Пилипіва та Москвичова. У міні-футболі дуже велике значення мають яскраві особистості. Були певні внутрішні проблеми в тренерського штабу з Мансуровим. Ці обставини спричинили те, що високо підняту впродовж останніх кількох років планку у цьому сезоні “гірникам” не вдалося втримати. Тому “Енергія”, “Інтеркас” та “Єнакієвець” довели, що можуть перемагати “Шахтар”.

– У вищій лізі чемпіонату України з футзалу виступає три львівські команди – “Енергія”, ТВД та “Тайм. Перші дві продовжують боротьбу на стадії плей-офф. Можна стверджувати, що львівська футзальна школа є однією з найкращих в Україні?

– Львів завойовує лідерські позиції. Варто додати, що й івано-франківський “Ураган” теж примножує міні-футбольну славу західної України. Наш регіон нині перехопив ініціативу у розвитку футзалу у визнаних авторитетів –Харкова, Запоріжжя, Донецька та Києва. Мабуть, ми більше вмотивовані, аніж наші конкуренти – Західний регіон відчуває голод до перемог. Адже ми наразі маємо мало перемог на всеукраїнському рівні – золотий комплект нагород чемпіонату чи Кубок України до Львова ще не приїздив. Тішить те, що в місті Лева є люди, які готові вкладати власні кошти у розвиток цього виду спорту.

– Олександре Миколайовичу, що треба зробити для того, аби футзал принаймні наблизився за популярністю до великого футболу?

– Це не лише від нас залежить, на це потрібен час. Історія великого футболу й футзалу є неспіврозмірною. Тому нині змагатися за однакову популярність важко, але прагнути варто. Одним із напрямків реорганізації чемпіонату України з футзалу є спроба зробити змагання відкритими для меценатів, зацікавити їх вкладати гроші у цей вид спорту. У цьому напрямку наша Асоціація працює недостатньо, а ось президенти клубів уже дійшли належних висновків.

– Як вважаєте, зірковий футболіст обов’язково стане зіркою й у футзалі чи ці види спорту настільки різні, що ускладнюють адаптацію атлетів?

– Справді, період адаптації футболіста в футзалі складний. У великому футболі завжди збиралися найкращі кадри. Для того, аби змінити ситуацію було дозволено футболістам переходити у футзал. Раніше це було заборонено. Розвиток світового футзалу свідчить про те, що є відомі футболісти, яким вдається досягати неабияких успіхів у футзалі.

– А як довго триває період адаптації?

– Період адаптації визначається індивідуально. Як на мене, то він триватиме не більше двох років. У людей, які пройшли школу великого футболу, у грі 5 на 5 особливих проблем не має. В “Енергії” є два гравці, які прийшли до нас із великого футболу – Федюк та Кардаш. Нині вони є лідерами команди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *