15 мільйонів із конверта

Микола САВЕЛЬЄВ, «Ратуша»

|

У Львові викрито потужний конвертаційний центр.

Нещодавно слідче управління ГУМВС України у Львівській області порушило кримінальну справу за ст. 205 ч. 1 КК України (фіктивне підприємництво). УДСБЕЗ ГУМВС України у Львівській області в результаті реалізації оперативних матеріалів викрило надзвичайно потужний і добре відлагоджений конвертаційний центр. Встановлено, що директор приватного підприємства у місті Львові, який є засновником і керівником цього підприємства, здійснив безтоварні операції в інтересах інших суб’єктів господарювання шляхом переведення безготівкових коштів у готівку. За надані послуги з конвертування готівки це ПП отримало 4 — 6% загальної суми проведених операцій. За постановою Галицького районного суду м. Львова, сьогодні вже вилучили оригінали документів за 2004 — 2006 рр., необхідних для збору доказової бази та підтвердження діяльності підприємства, як конвертаційного центру. В результаті оперативно-розшукових заходів і вивчення вилучених бухгалтерських документів встановлено, що впродовж 2004 — 2006 рр. особисто цей керівник підпільного конвертаційного центру в одній із банківських установ Львова з поточного рахунку свого підприємства зняв готівкою коштів на суму понад 15 млн грн.

Встановлено, що прихід товарно-матеріальних цінностей на ПП оформляли квитанціями до прибуткових касових ордерів і накладними від чотирьох підприємств із інших регіонів України, а саме:

м. Києва, Київської та Харківської областей. Було скеровано відповідні запити і наразі встановлено, що ТзОВ з Києва є фіктивним підприємством, щодо його діяльності порушено кримінальні справи, державна реєстрація за рішенням суду скасована.

Засновник, директор і бухгалтер іншого ПП м. Києва у відповідному поясненні заперечив заснування та провадження фінансово-господарської діяльності цього підприємства. У нього у 2004 р. невідомі особи нібито викрали паспорт громадянина України, на який і зареєстрували вказане підприємство. ТзОВ із Київської області податкову звітність у 2006 — 2007 рр. взагалі не подавало. Засновник, директор і бухгалтер цього ТзОВ заснування та провадження фінансово-господарської діяльності цього підприємства заперечили.

ТзОВ Харківської області податкову звітність із моменту реєстрації теж не подавало. У своєму поясненні директор ТзОВ ведення фінансово-господарської діяльності свого підприємства заперечила. У 2003 році невідомі особи теж викрали у неї паспорт громадянки України, на який і зареєстрували вказане підприємство.

Тобто, ці підприємства є стовідсотково фіктивними, їх створювали з метою переведення у готівку обігових коштів, а також відмивання грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Керівник львівського конвертаційного центру наразі докладає титанічних зусиль, аби довести, що 15 мільйонів готівки були йому гостро необхідні для щоденних потреб.

Анекдот до теми

Слідчий:

— Навіщо Ви вкрали 100 тисяч євро?!

Підозрюваний (жалісно):

Я був дуже голодний…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *