Теодор Дяків: „Тридцятивідсоткове підняття тарифів на водопостачання — необґрунтоване і знову буде скасоване в суді”

Записав Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, «Ратуша»

|

Інформація про 30-відсоткове підвищення тарифів на водопостачання у Львові, яку регулярно оприлюднює „Львівводоканал”, змусила „Ратушу” вкотре просити прокоментувати ситуацію депутата від БЮТ, члена Громадського форуму Львова п. Теодора Дяківа, який ґрунтовно досліджував це питання.

„Говорити сьогодні про обґрунтоване підвищення тарифів на холодне водопостачання та водовідведення, покликатися на якісь цифри, подані міськвиконкому керівництвом ЛКП „Львівводоканал” — вважаю безпідставним. По-перше, „Водоканал” планує підвищувати тариф до 2 грн 44 — 45 коп. Базуючись на тарифі 1 грн 84 коп., тобто тарифі, скасованому ще у грудні 2006 р., а не на законному на сьогодні — 1 грн 15 коп. По-друге, є низка обставин, які взагалі не дозволяють встановити будь-який тариф, оскільки проект тарифів був оприлюднений ще влітку минулого року, але не прийнятий і до сьогодні в зв’язку з тим, що в функціонуванні економіки „Водоканалу” є такі аспекти, суть яких не знає саме підприємство! Наприклад, немає договорів на підкачку води, а ви­трати на це вносять у тариф, далі — не конкретизовані витрати на електроенергію. До прикладу, у 2006 р. запланували використати на 19 млн кВт електроенергії більше, ніж спожито фактично, а це близько 5 млн грн! Таким чином, розрахований тариф був завищений на 6 — 7%. Йдемо далі — не ведуть облік підйому води на скважинах, нема технологічних нормативів на перекачку води, те саме стосується подачі води безпосередньо в місті Львові. Є й інші „темні плями” в діяльності цього ЛКП, зокрема, фінансові надходження, які, за договорами, має відділ контролю за водопостачанням і водовідведенням. Ці договори мені, депутату(!), не хотіли надати для ознайомлення, пояснюючи, що вони секретні(?!), але я таки отримав їх і зрозумів таємницю: грошові надходження на рахунок „Водоканалу” за цими угодами повинні були б враховувати як прибуток і зменшувати тариф, але того не робили… Крім цього, немає інформації про договори основної діяльності „Водоканалу” з їхніми постачальниками, а також надавачами послуг, невідома вартість цих послуг. Або, наприклад, ще один факт: ті ж самі ЛКП (ЖЕКи) не мають угод на купівлю води у „Водоканалу” для підігріву і постачання мешканцям як гарячої, хоча є відповідне рішення міськвиконкому, і мер Садовий обіцяв депутатам ще у жовтні — листопаді минулого року, що такі договори укладуть.

Те, що я перерахував, вважаю достатньо, щоб зрозуміти — у функціонуванні ЛКП „Львівводоканал” є достатньо сторінок, про фінансову суть яких не знає і саме керівництво, а тому нема підстав говорити сьогодні про законність та обґрунтованість тарифу. Врешті хочу сказати про семінар для журналістів „З чого складаються тарифи на житлово-комунальні послуги?”, проведений 13 квітня цього року департаментом житлового господарства та інфраструктури спільно з відділом „Прес-служба” Львівської міської ради, під час якого роздавали малюнки з різноманітними графіками, в яких доводили, що саме ці складові зображені на аркушах і є підставою для формування тарифу. Слід зауважити — журналісти не є фахівцями в питаннях тарифоутворення, і саме це використали організатори згаданого семінару, подаючи в мас-медіа недостовірну інформацію про необґрунтовано завищені тарифи”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *