Краса і смерть по-японськи

Наталя ДУДКО, «Ратуша»

|

Перший роман Юкіо Місіми “Сповідь маски”, написаний на автобіографічних сюжетах, можна прочитати по-різному.

Як трагічну історію людини, що від­різняється від інших і приречена на нерозуміння. Як історію невдалих спроб стати таким, як усі: “Ретельно проштудіювавши прочитані романи, я знав, що саме мій одноліток мав відчувати й говорити … Я мучив себе примусовими здогадами: а що відчув би на моєму місці інший хлопець, що відчула б нормальна людина?” Розповідь про те, наскільки важливе для нас наше дитинство, коли значною мірою формується наша система цінностей: “Через Омі я не міг покохати людину розумну й освічену. Через нього мене б ніколи не привабив хлопець в окулярах. Через нього я вподобав фізичну силу, сповнену здоров’я зовнішність, невігластво, нахабність, грубощі, плоть, не зіпсуту розумовими здібностями, та відлюдькувату стривоженість”. Як естетизацію чоловічої краси і смерті (Місіма народився в сім’ї самурая і 25 листопада 1970 року, залишивши дружині записку “Життя людське обмежене, але я хотів би жити вічно”, здійснив харакірі).

Книжка Юкіо Місіми “Жінка маркіза де Сада” вийшла у серії “Література” видавництва “Фоліо”. Однойменна п’єса японського письменника — про моральність і псевдоморальність, про доброчинність, жертовність і лицемірство. Психологічний аналіз дій і вчинків маркіза де Сада: “Хоч би які огидні злочини він скоїв, хоч би скільки жінок та чоловіків не втягнув у свої безчинства, він завжди буде самотнім. Ніколи не досягти йому того, чого він жадає, адже жадає він неможливого. Через це Альфонс завжди буде самотнім на цьому світі. І він ніколи нікого не любив…”. Дружина маркіза де Сада зрозуміла, що її жертовність була марною і що “світ, у якому ми живемо, — це світ, створений маркізом де Садом”.

Юкіо Місіма (справжнє ім’я — Кімітаке Хіраока) — японський драматург, режисер театру і кіно, актор. Написав 40 романів, 18 п’єс, безліч оповідань, есе, публіцистичних творів (літературна спадщина становить близько 100 томів). Сім разів здійснював кругосвітню подорож, випустив кілька фотоальбомів, досяг успіху у східних єдиноборствах і мистецтві фехтування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *