Першотравень-2007: Україна - найцивілізованіша

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Хоч би що говорили про День солідарності трудящих, започаткований на початку минулого століття чиказькими марксистами, але відзначають його у всьому світі.

Хай по-різному — святково, по-хуліганськи, весело і дотепно, карнавально, соціально-політично, — однак так уже сталося, що байдужим перший день травня не залишає нікого.

Україна у списку країн планети цьогоріч особливо не “проявила себе”. У нас минуло все тихо-мирно. За даними Департаменту зв`язків із громадськістю МВС України, так званий Міжнародний день солідарності трудящих українці провели цивілізовано. У 408 населених пунктах відбулося 705 масових заходів. У мітингах, церемоніях покладання квітів, вуличних демонстраціях та зборах взяло участь близько 215 тисяч громадян. Для порівняння: минулого року кількість учасників першотравневих акцій перевищувала 300 тисяч осіб. Фактів порушення громадського порядку у ході масових заходів не задокументовано.

А от у наших сусідів — росіян і поляків — без ексцесів не обійшлося. Наприклад, у Москві представники різних політичних сил (причому щось не поділили між собою організації саме лівого спрямування) трохи поштовхалися. Можливо, це пов`язано з тим, що цьогорічні святкування у столиці Росії встановили рекорд за кількістю проведених вуличних акцій — відбулося аж 14 мітингів та демонстрацій, в яких взяло участь більше 50 тисяч осіб. Напевно, затісно їм було навіть у такому великому місті, як Москва.

У Варшаві радикально налаштовані молодики побилися з поліцією. Про жертви не повідомляють. У Берліні під час вуличних заворушень правоохоронні органи затримали близько 60 осіб. Для німецької столиці це вже традиція відзначати солідарність трудящих настільки “весело”: з бійками і підпалами. Щось схоже, але в менших масштабах відбувалося у Франції та країнах Бенілюксу.

Не втратили можливості нагадати про себе марксисти різних мастей з держав Латинської та Південної Америки. Там виникли заворушення ще більш серйозні, ніж у Європі. А от у США на демонстрації, захищаючи свої права, вийшли переважно емігранти.

Та чи не найвеселіше відзначили свято трудящих чехи. Прага на кілька годин перетворилася на своєрідний карнавал, де головними дійовими особами були… відьмочки. У такому гротескному стилі дотепні чехи нагадали, що саме ніч перед першим травня вважається Вальпургієвою. Тому й різній нечисті не сидиться вдома…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *