Політичні джунглі

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Президента Ющенка, якого всі звинувачували у нерішучості і млявості, раптом прорвало. Що не день, то країна отримує новий “подарунок” від глави держави у вигляді указів.

Так, ще не встигло висохнути чорнило на документі про звільнення судді Конституційного Суду Валерія Пшеничного з формулюванням “за порушення присяги”, як 1 травня з волі Президента безробітною стала колега Пшеничного екс-львів`янка Сюзанна Станік.

Як відомо, ще 20 квітня народний депутат від БЮТ Григорій Омельченко на прес-конференції оприлюднив низку фактів, які нібито свідчать про наявність корупції у діях пані Станік. Йшлося про хабарництво і зловживання службовим становищем з корисних мотивів. СБУ підтвердило ці факти, тим часом Генпрокуратура спростувала їх і відмовила у відкритті кримінальної справи проти Сюзанни Станік, визнавши цю інформацію як таку, що не відповідає дійсності.

Тепер у КС залишилося 16 із 18 суддів, вакантними залишаються два місця за квотою Президента.

До речі, за п`ять днів до звільнення Сюзанна Романівна разом з екс-заступником генерального прокурора Віктором Пшонкою звернулася до влади Російської Федерації з проханням надати їм політичний притулок. Принаймні таку інформацію поширило інтернет-видання “Обозреватель”, наближене до БЮТу. Мовляв, українські високопосадовці вже продають власну нерухомість та інше майно, а фінансові активи переводять у Москву.

Радник глави держави Микола Полудьонний заявив про те, що, звільняючи суддів, Президент діяв у межах своїх повноважень і що юридичні підстави для цього є. Пан Полудьонний також зазначив: Президент, згідно з Конституцією, має право звільнити та призначити шестеро суддів КС без голосування у парламенті.

На дії Президента наступного дня, 2 травня, з`явилася адекватна реакція. Прем`єр-міністр Віктор Янукович, голова Верховної Ради Олександр Мороз і лідер КПУ Петро Симоненко у своєму зверненні до народу України, Парламентської асамблеї ради Європи, Європейського Союзу, іноземних дипломатів, акредитованих в Україні, міжнародних правозахисних організацій звинуватили Віктора Ющенка у тому, що такими діями він хоче паралізувати роботу КС, “який єдиний може врегулювати стосунки між гілками влади”.

Нагадаємо, що 30 квітня 50 депутатів ВР підписали подання до Конституційного Суду про визнання неконституційним указу про звільнення судді КС Пшеничного.

Нині виглядає на те, що політична верхівка зайшла у такі джунглі протистояння, що вивести їх звідти не візьмуться ні в ЄС, ні у США…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *