Хочете цілодобово воду? Платіть більше!

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Львів`яни стомилися від пустих обіцянок влади покращити якість водопостачання та запровадити економічно обґрунтовані тарифи. Болюче тарифне питання загострилося минулого тижня.

Директор ЛМКП “Львівводоканал” Мирослав Заплатинський повідомив на прес-конференції, що тарифи на водопостачання зростуть на 30 відсотків. Якщо спеціальна робоча група з питань формування тарифів опрацює необхідні документи та розрахунки, то наприкінці травня львів`яни платитимуть за вищими розцінками. Розглядають, зокрема, варіант рангованих тарифів — запровадження спеціальних цін для населення і промислових підприємств.

За словами пана Заплатинського, тарифи на воду не знижуватимуться, оскільки впродовж року суттєво зросла вартість на електроенергію, підвищено мінімальний рівень зарплати та податкових зборів. “Львівводоканал” працює збитково, отож єдиний вихід — підвищити тарифи. Наразі у формуванні нових розмірів оплати не враховують калькуляції витрат на програму цілодобового водопостачання. Остання складова передбачатиме підвищення тарифів до 40 відсотків.

“Львівводоканал”, “Львівтеплоенерго” та “Залізничнетеплоенерго” розпочали програму цілодобового водопостачання у деяких районах Львова, — розповів пан Заплатинський.– Програма охоплює 106 будинків. Понад 35 тисяч львів`ян цілодобово отримують холодну та гарячу воду у своїх помешканнях”.

У “Львівводоканалі” “УіЧ” повідомили, що для реалізації “гуманної” програми підприємство використовує щомісяця понад 200 тисяч гривень, сплачуючи при цьому за додатково спожиту електроенергію. “Львівводоканал” очікує на зростання рівня платежів від населення. Пояснення: за умови стовідсоткової оплати за спожиті послуги мешканці усіх районів дочекаються цілодобового водопостачання.

А тим часом

“Львівводоканал” має 2,5 мільйона гривень боргу перед Світовим банком.

Міськвиконком вирішив, що відсотки за користування позикою найоптимальніше сплатити за кошти міської скарбниці. Начальник управління інженерного господарства міськради Іван Онисковець пояснив, що водопостачальне підприємство не спроможне самотужки погасити заборгованість через збиткові тарифи. Тож гроші доведеться брати з фонду розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *