Англійські ґазди

Надія ШПАК, “Україна і час”

|

В українську землю іноземці готові вкласти 400 мільйонів євро.

Біопаливо сьогодні — чи не найвигідніший бізнес у світі. А вимоги щодо збільшення використання частки екологічно чистого палива щоразу зростають. Тому не дивно, що іноземці готові вкладати просто шалені гроші у землі, сприятливі для вирощування ріпаку. За цією стратегічною рослиною майбутнє й великі прибутки.

Ґрунти і клімат Західної України добре підходять для вирощування цієї культури. Проте державні мужі, сільськогосподарники, фінансисти чомусь споглядали за тим, як землі заростають бур`янами, а старенькі бабусі по селах хрестились і плакали — занехаяти землю вважалось великим гріхом…

“УіЧ” не вперше пише про аграрний бізнес-проект, який на наших теренах хочуть реалізовувати англійські інвестори (їхнє ПП “Лендком Юкрейн” наразі взяло в оренду на Львівщині 15 тисяч гектарів землі). Ставку робитимуть на ріпак. Однак сіятимуть під урожай 2008 року. Уперше іноземці зареєструвались у Буському районі, тому, мабуть, і саме звідси розпочали обробіток землі. Минулого тижня вони придбали два американські і три німецькі трактори. Спочатку проблемно було підшукати людей — придбані машини обладнані комп`ютерним управлінням. Тож механізаторів скерували на навчання до Рівного. Цікаво, що за день один трактор може обробити 100 гектарів землі. За словами керівника ПП “Лендком Юкрейн” Ричарда Спінкса, до кінця року вони планують купити ще двадцять п`ять “Джондірів”.

В оренду взяти землі англійці ще хочуть на Тернопільщині, Волині та Чернігівщині. Кошти для реалізації своїх планів мають. За словами пана Річарда, залучити фінанси в Україну надзвичайно важко.

“Коли я вперше зустрівся із представником Буської райдержадміністрації Олегом Ільківим і головою Михайлом Вовком, — зізнається англієць, — подумав, що справа вдасться за якихось три місяці. Однак глибоко помилився. Інвестори боялися України, говорили, що тут усі бандити, мафіозники і що працювати з ними непевно. Довелось два роки їх переконувати. Вкладники погодились і пересвідчились, що українці не такі, як про них кажуть на Заході, лише тоді, коли приїхали сюди самі, поспілкувались з людьми, місцевою владою. Сьогодні “Лендком Юкрейн” має п`ять інвесторів: американського, італійського, швейцарського та двох британських. На обробіток галицьких земель вони вже виділили 70 тисяч євро. А у майбутньому планують вкласти в українські чорноземи близько 400 мільйонів євро.

“Перебуваючи в Україні, — каже Річард, — ми відчули, що ваші люди не мають грошей для обробітку землі. Це потребує чималих капіталовкладень. Наприклад, щоби засіяти гектар ріпаку, потрібно витратити щонайменше 800 доларів. Зараз ми розщеплюємо землю, коли зазеленіє, обробимо її раундапом, переоремо, підживимо і лише наприкінці серпня почнемо сіяти ріпак”. До слова, англійці планують збирати в Україні по 40 центнерів олійної рослини з гектара.

Сьогодні у ПП “Лендком Юкрейн” працює 35 українців. Зарплати доволі високі, а обіцяють ще вищі. Селян дещо дивує, що трактори у полі працюють безупинно і цілодобово. Коли техніка вперше вийшла на неорані роками лани, жителі Побужан, що у Буському районі, аплодували. ПП “Лендком Юкрейн” хоче завоювати авторитет українських селян. Іноземці уклали договори оренди з власниками земельних паїв на 15 років. Команда, від якої Ричард Спінкс працює в Україні, має 300 років досвіду роботи у землеробстві. Цього року планує збудувати у районах чотири склади для зберігання майбутнього врожаю. Окрім сільськогосподарської діяльності, “Лендком Юкрейн” обіцяє займатись благодійництвом.

Коли у селі Побужанах Буського району ми оглядали землі, Ричард звернув увагу на зграю білих птахів — бузьків. За його словами, скільки не їздив по світі, ніде не бачив стільки лелек. На небі згущувалися хмари, почав накрапати дощ. Англієць, до слова, згадав про погоду. Виявляється, у нього є своя метеорологічна служба, і про погоду в Україні він знає більше, ніж самі українці. Адже від погодних умов у сільському господарстві чимало залежить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *