170 мільйонів євро у... цемент

Валентина ШУРИН, “Україна і час”

|

Потужна французька компанія “Ля Фарж” серйозно взялася за реконструкцію Миколаївського цементного заводу. Чому іноземцям вигідно вкладати інвестиції в українську будівельну індустрію? Чим іноземного інвестора привабило будівництво заводу на Львівщині?

Про це — у розмові з головою Миколаївської райдержадміністрації Василем Кіндрацьким.

— Василю Михайловичу, у якому стані Миколаївський цементний завод? Що саме французи реконструюють?

— Це підприємство збудоване у 1949 році. З того часу жодної реконструкції там не проводили. То можете уявити, в якому воно стані. “Ля Фарж” має майже 100 відсотків акцій цементного заводу. На мою думку, інвестор споруджує нове підприємство. Печі були зруйновані як економічно невигідні — французи будують нові. Переобладнують також млин (у його реконструкцію вклали приблизно 8 мільйонів євро). Сьогодні на заводі — понад 800 працівників. Загалом інвестиції становитимуть близько 170 мільйонів євро.

— Чи буде майбутній завод економічно вигідним?

— Саме так. Адже нині наш завод — чи не єдиний в Україні, де цемент виробляють ще “печерним” (або мокрим) способом. Тобто мокру сировину (шлам) виготовляють за 14 кілометрів від заводу. У рідкому стані з кар`єру подають трубопроводом на підприємство. Величезні кошти витрачають на те, аби сировину висушити. Щоби значно зекономити витрати газу, французи вирішили перейти на сухий спосіб виробництва цементу. Тепер сировину на завод подаватимуть сухою. Окрім того, іноземці планують використовувати альтернативне паливо. До літа 2008 року підприємство користуватиметься лише альтернативними видами палива.

— Як на зведення заводу реагують мешканці навколишніх сіл, адже цементне виробництво ніколи не було екологічно безпечним?

— А хіба перехід на сухий спосіб виробництва цементу, альтернативні види палива не свідчить про те, що підприємство буде екологічно безпечним?! Адже саме так працює цементний завод у Малогорщі (Польща). Французька компанія повезе туди львівські громадські організації, мешканців навколишніх сіл Миколаївщини, аби люди переконалися, що в Малогорщі з труб заводу навіть диму не видно. Так само буде на Львівщині.

— Чому французи вирішили збудувати цементний завод саме в Миколаєві?

— Компанія “Ля Фарж” контролює 70 відсотків цементного виробництва Європи. Її представники зрозуміли: їхній бізнес матиме в Україні величезну перспективу. “Ля Фарж” інвестує кам`яний кар`єр на Волині, гіпсовий кар`єр на Донбасі (там будуватиме потужний гіпсовий завод). Чому французи взялися за реконструкцію старого цементного заводу в Миколаєві? Бо в цьому районі є хороші можливості застосувати енергоощадні технології. Недалеко — Львівсько-Волинський вугільний басейн, близько кордон.

Торік завод виготовив 1 мільйон 120 тисяч тонн цементу. До 2011 року там вироблятимуть 12 відсотків українського цементу (нині — 8 відсотків). Інвестори хочуть довести виробництво “хліба” індустрії до 1,6-1,7 мільйона тонн на рік. Окрім того, французька компанія вирішила відкрити своє представництво в Україні. А його центральний офіс буде у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *