Податковий кодекс: народження затримають?

Андрій ПІДГАЙНИЙ, “Україна і час”

|

Неймовірно, але факт. Україна впродовж усіх років незалежності живе без Податкового кодексу. Розмов на цю тему було більш ніж достатньо, як і скарг на недосконалу податкову систему. Проте в жодного уряду, економіста чи депкорпусу руки так і не дійшли до цієї справи.

І ось нарешті минулої п`ятниці Міністерство фінансів України пообіцяло протягом тижня доопрацювати остаточну редакцію проекту Податкового кодексу й подати його на затвердження до Кабінету Міністрів. Робоча група, яка працює над кодексом під головуванням першого віце-прем`єр-міністра Миколи Азарова, розглянула підсумки громадського та експертного обговорення проекту цього документа.

Участь в обговоренні взяли громадські організації, асоціації платників податків, аналітичні центри, представники Національної академії наук, Федерації профспілок України, аудиторських фірм і компаній, консалтингових груп, УСПП, великого, середнього та малого бізнесу. Пан Азаров, як повідомляє прес-служба Мінфіну, зауважив, що робоча група отримала дуже багато пропозицій від учасників обговорення. Наприклад, з 19 по 26 квітня до міністерства надійшло понад 350 пропозицій до 17 розділів. Серед тих, хто мав бажання долучитися до майбутньої податкової політики держави, був Секретаріат Президента України, комітети Верховної Ради, народні депутати, міністерства і відомства, Національний банк.

“Ми не повинні оминути увагою жодну пропозицію, яка спрямована на поліпшення змісту проекту кодексу, на удосконалення механізму адміністрування податків, розширення бази оподаткування, підвищення відповідальності як платників податків, так і контрольних органів”, — підкреслив Микола Азаров.

Найбільше пропозицій було до таких розділів: “Податок на доходи фізичних осіб”, “Податок на додану вартість”, “Спеціальні податкові режими”, “Акцизний податок” і “Податок на прибуток підприємств”.

А Секретаріат Президента акцентував увагу на питаннях уточнення норм щодо ухилення від сплати податків, функціонування територій пріоритетного розвитку, упорядкування позапланових перевірок.

Щоправда, говорити про остаточну редакцію Податкового кодексу у сучасних політичних умовах наразі не доводиться. Є ризик, що його можуть не ухвалити і до наступного року. Та й навіщо поспішати: чекали стільки років, підождемо ще трохи?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *