Головатий суддя

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Колись першого Президента України Леоніда Кравчука називали “хитрим лисом”. Тепер, з відходом на деякий час Леоніда Макаровича з великої політики, на таке прізвисько, видається, почав претендувати Сергій Головатий.

Останній відомий ще й тим, що не погодився з указом Президента про розпуск парламенту і, на відміну від своїх колишніх колег з опозиції, залишився працювати у сесійній залі.

Але пан Головатий — не та людина, амбіції якої можуть задовольнити прості депутатські регалії. Тим паче, що невідомо, скільки ще ними можна буде користуватися.

Наприкінці минулого тижня у ЗМІ з`явилася інформація про те, що пан Головатий успішно пройшов перший тур відбору вітчизняних кандидатів на одну з найбільш престижних посад у міжнародному правничому середовищі — судді Європейського суду з прав людини. Цей орган, як відомо, є найефективнішою судовою інстанцією захисту прав людини, що так високо котується у європейському співтоваристві. Сьогодні до нього входять представники 46 країн Європи (крім Білорусі і Чорногорії). Судді до цього органу проходять крізь подвійне сито. Спочатку, на першому етапі, кожна країна самостійно відбирає трьох кандидатів. Потім парламентська асамблея Ради Європи вибирає з двох кандидатів найдостойнішого.

Цього року саме закінчився строк повноважень беззмінного українського представника у Європейському суді професора Володимира Буткевича, а тому оголосили конкурс на нову кандидатуру судді. У ньому взяло участь 13 претендентів.

Серед вітчизняних конкурентів, що пройшли перший тур, є три відомі фігури. Окрім пана Головатого, до Страсбурга прагнули поїхати Василь Мармазов, син відомого депутата-комуніста Євгена Мармазова, і Станіслав Шевчук, якому симпатизує суддя Конституційного Суду Сюзанна Станік.

Враховуючи більш ніж складні стосунки колишнього і нинішнього міністрів юстиції, просто дивуєшся, як Сергію Петровичу вдалося подолати надскладні рифи й потрапити до фіналу і там перемогти Станіслава Шевчука під час повторного голосування. Тепер на очній дуелі, але вже у Страсбурзі, він зустрінеться з Мармазовим. Проте фахівці стверджують, що в останнього майже немає шансів. Бо за всю історію Страсбурзького суду, кажуть, ще не було випадку, щоби туди потрапила людина, яка працювала в міліцейських органах. А пан Мармазов був навіть заступником міністра внутрішніх справ. Так що у Сергія Головатого повинно бути все “ОК”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *