Польщі бракує Патріота

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Варшава шантажує Вашингтон, вимагаючи до себе особливого ставлення замість розміщення системи ПРО на своїй території.

Польська влада має намір офіційно зажадати від США постачань комплексів Patriot для захисту від ракет ближньої і середньої дальності в обмін на згоду розмістити ракетну батарею американської системи ПРО на своїй території. Найцікавіше, що, на думку експертів, це може як поглибити конфлікт з Росією, так і викликати невдоволення американців.

Як повідомила газета The Financial Times, крім комплексів Patriot, Варшава зацікавлена в одержанні систем THAAD — висотної протиракетної системи, спеціально розробленої для боротьби з балістичними ракетами, які летять на значній висоті, запущеними, наприклад, з Росії за навісними траєкторіями.

Міністр закордонних справ Польщі Анна Фотиґа відмовилася коментувати чутки про Patriot, обмежившись фразою, що “треба бути впевненими, що будь-які додаткові заходи підсилять безпеку Польщі”. За її словами, переговори про розміщення 10 ракет-перехоплювачів тільки починаються, і уряд сподівається перебороти сумніви населення стосовно потрібності американської ПРО для Польщі.

Водночас Вашингтон не горить бажанням дратувати Москву постачаннями Польщі ракетних систем на додаток до американської ракетної батареї, проти якої активно заперечує Росія. Заступник держсекретаря США у Європі Ден Фрайд, зокрема, сказав: “Польща думає, що може виникнути додаткова загроза її безпеці. Так що замість того, щоб стрибати навколо цього питання й говорити про Patriot, варто серйозно і раціонально обговорити, про які загрози може йтися. Інакше це виглядає як елементарний шантаж польської сторони”.

У своєму посланні Федеральним зборам минулого тижня президент Росії Володимир Путін повідомив, що Росія запроваджує мораторій на виконання Договору про звичайні збройні сили в Європі. Російські військові і раніше заявляли, що у випадку розміщення елементів американської ПРО територія Польщі і Чехії може стати потенційною ціллю російських ракет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *