"МММ" повертається

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Творець найбільшої фінансової піраміди після п`яти років ув`язнення виходить на волю.

Кажуть, що першим успішним рекламним роликом, який приніс його творцям небувалу популярність, а головне, фінансовий зиск, стала історія про простодушного Льоню Голубкова. Того, який “не халявник, а партнер”. Тоді на шахрайський проект з трьома буквами “М” у назві купилося чимало “партнерів” з однієї шостої частини суші.

Засновник “хитромудрої” піраміди Сергій Мавроді “залетів” за ґрати на п`ять років. Причому після того, як з`ясувалися масштаби його афери, були прогнози стосовно ледь не втричі більшого терміну. Але новоявленому бізнесмену якимось чином вдалося уникнути суворішого покарання. Цікаво, що уник засновник “МММ” і конфіскації майна, відбувшись сміховинним штрафом у розмірі 10 тисяч рублів (приблизно по одному карбованцю на кожного потерпілого). Тоді як сума позовів перевищувала 250 мільйонів рублів.

Весь штраф пішов на користь держави, яка, напевно, витратила набагато більшу суму на утримання Сергія Мавроді під вартою і слідчі заходи, що тривали майже десять років і втілилися у 650 важких томів кримінальної справи.

“Будівельників піраміди імені Мавроді” налічувалося понад 10 мільйонів осіб, і такій кількості “партнерів”, які у рекламі називалися довірливими вкладниками, могла б позаздрити будь-яка партія. Усього, згідно з матеріалами слідства, Мавроді і його брату В`ячеславові удалося заробити близько трьох мільярдів рублів. Але в цьому випадку йдеться тільки про прибуток, який вдалося довести. Скільки всього грошей пройшло через розгалужену мережу дочірніх компаній “МММ”, можна тільки здогадуватися.

Варто відзначити, що суд усе-таки задовольнив близько сотні позовів обманутих вкладників, на користь яких Мавроді доведеться виплатити 20 мільйонів рублів. Іншим же суд порадив звернутися з позовами до Мавроді згідно з цивільним судочинством. З огляду на те, що багато хто з потерпілих люди літні, до того ж проживають вони в інших містах Росії і за кордоном, навряд чи в них знайдуться сили і засоби на участь у нових судових розглядах.

Сергій Мавроді виходить на волю. Чим займатиметься, він російським журналістам не відповів. Хоча загальновідомо, що послідовників у “МММ” було чимало. Проте ніхто з них не досяг такої слави, як знаменитий рекламний Льоня Голубков. Усе ж росіяни і мешканці сусідніх країн таки навчилися на власних помилках. Як зазначав один з потерпілих “партнерів” Сергія Мавроді з уже згадуваної надпопулярної реклами, він зробив правильний висновок — “більше не грати в азартні ігри”.

Хоча не виключено, що в історії Росії не з`являться незабаром нові таланти на кшталт Мавроді…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *