Пам`яті Ірини Вільде

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

У суботу, 5 травня, об 11.00 на Личаківському цвинтарі повинна відбутися громадська панахида на могилі Ірини Вільде. Захід приурочено до 100-річчя від дня народження української письменниці.

Ірини Вільде народилася 5 травня 1907 у Чернівцях у сім`ї письменника і педагога Дмитра Макогона (справжнє ім`я Дарина, прізвище по чоловікові — Полотнюк). Закінчила гімназію у Станіславові (тепер — Івано-Франківськ). У 1928-1933 роках навчалася у Львівському університеті. Свого часу працювала вчителем, літературним співробітником журналу “Жіноча доля” в Коломиї (1933-1939), спецкором газети “Правда Украины” (1945-1949). У 1947 році її обрали депутатом Верховної Ради Української РСР другого скликання. Очолювала Львівську організацію Спілки письменників України. У 1965 році за роман “Сестри Річинські” Ірина Вільде отримала Шевченківську премію.

На посаді голови Львівського відділення Спілки письменників України разом з Іваном Іваничуком, Романом Лубківським, Яковом Стецюком, Володимиром Гжицьким, головою Львівського відділення Спілки художників України Еммануїлом Миськом просила суд віддати на поруки літературного критика й мистецтвознавця Богдана Гориня, якого судили “за антирадянську діяльність”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *