Богдан Мицак: "Зараз техогляд триває хвилини - через кілька місяців буде штовханина"

Юрій ОЛЕНЕЦЬ, “Україна і час”

|

Державтоінспекція відтепер не здійснюватиме технічний огляд транспортних засобів. Своїм рішенням Кабмін цю функцію переклав на Міністерство транспорту і зв`язку.

Урядовці, щоправда, і правоохоронців не залишили без діла — даішники й надалі займатимуться контролем щодо викрадення автомобілів, перевірятимуть, чи не підроблені ідентифікаційні номери та документи. На думку чиновників, такі зміни повинні поліпшити екологічну ситуацію та технічний стан автомобілів.

Як сприйняли нововведення автоінспектори та як вони готуватимуться до Євро-2012 — ми поцікавилися у начальника 1-го МВ ДАІ при УМВСУ у Львівській області майора міліції Богдана Мицака.

— Богдане Федоровичу, чим, на вашу думку, викликані ці зміни?

— Є постанова Кабміну. Але як відбуватиметься процес передачі — нам не відомо. Ми ж, як і раніше, займаємося проведенням техогляду. Він розпочався 2 січня і триватиме до 31 серпня. У робочі дні огляд львів`яни мають можливість пройти на вулицях Городоцькій, 124 (1-й МВ ДАІ), Данила Апостола, 11 (МРЕВ ДАІ), Підстригача, 6 (ВАТ “112 Україна”) Ціни на проходження техогляду залишаються такими ж, як і торік. Бажано, щоб водії не зволікали з цією справою. Бо вже склалася така практика, що більшість з них приходить в останні дні. Тоді у касах утворюються черги та штовханина, а зараз техогляд можна пройти за кілька хвилин.

— Чи були раніше зауваження до ДАІ щодо проведення техогляду?

— Ні, принаймні до нас такої інформації не надходило. Цей технічний огляд ми завершимо, а як буде далі, повідомлять окремо. Наразі маємо вказівки посилити контроль щодо наявності у водіїв страхового полісу.

— Міський голова Садовий нещодавно сказав, що до Євро-2012 центральну частину міста слід перевести на односторонній рух. Ви вже бачите, як це можна зробити?

— Така розмова справді була. Йдеться про те, щоб на режим одностороннього руху перевести вулиці Коперника та Дорошенка — заїзд до центру зробити з вулиці Коперника, виїзд — з Дорошенка. Думаю, що це правильний задум. Це значно розвантажило б центральну частину міста.

— Які вулиці міста до чемпіонату потрібно ремонтувати перш за все?

— Насамперед магістральні вулиці, де найбільше скупчення транспорту: Городоцьку, Стрийську, Личаківську, проспект Чорновола. Там найчастіше і трапляються ДТП. Нещодавно я спілкувався із керівниками Франківської райадміністрації. Вони повідомили, що на дороги виділять 100 тисяч гривень. Що за ці кошти можна якісно зробити? Навіть дорогу полатати проблематично. Не те, що перекрити цілком вулицю.

— В іноземців у Львові часто викрадають авто. Злодії за ними полюють ще від кордону. Ймовірно, що під час Євро-2012 наше місто перетвориться на мекку автокрадіїв. Як будете з ними боротися?

— У гостей з-за кордону не так уже й часто крадуть авто. У них машини застраховані. Буває, що іноземці перетинають кордон, продають свій автомобіль, заявляють про крадіжку й отримують страхові відшкодування. Пригадую, таким чином нас хотів обдурити один поляк. Він вийшов з машини, передав кермо своєму знайомому, а через якийсь час звернувся до нас із заявою. Спритник, щоправда, дуже здивувався, коли ми прокрутили відеозапис, на якому зафіксовано всі його кроки. Тепер намагаємося тісно співпрацювати з великими підприємствами, торговими центрами, автозаправками. Спонукаємо їх власників установлювати в себе камери зовнішнього спостереження, за якими можна буде відстежити, чи була у них машина, хто до неї підходив тощо. Намагаємося пояснити, що викрадення автомобілів — не тільки наша проблема, а й усієї громади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *