Мерія проти музикантів

Галина ТЕРЕЩУК, радіо „Свобода”, спеціально для “Нового Погляду”

|

Біля львівських фонтанів на площі Ринок сидіти заборонено. Оскільки патрульні служби міліції можуть це розцінити за злісне порушення.

24 квітня четверо міліціонерів у центрі Львова зганяли молодь з фонтанів. Поруч стояла патрульно-постова машина. У мерії кажуть, що таких розпоряджень про заборону відпочивати біля фонтанів не давали. Водночас правоохоронці демонструють листи львівських райців, які просять їх патрулювати у центрі міста, щоб хулігани не руйнували пам’ятки архітектури.

Опівдні 24 квітня на площі Ринок біля фонтану Нептунові стояла міліцейська машина з номером 0433. Четверо правоохоронців зганяли молодь з фонтанів. Молоді люди пояснили, що міліціонери попросили їх не сидіти на обгородженні, мовляв це заборонено.

«Один із нас лежав на обгородженні, біля нього сидів його приятель, я стояв поруч. Ми були тихо. Міліціонери сказали, що тут сидіти не можна, що є постанова мерії і підпис генерала. Однак ми відмовились звідси йти, мовляв, ніхто ніколи не забороняв просто тут сидіти. Тоді під’їхав наряд міліції на “Уазіку” і почалась уся катавасія», – розповів один зі «злісних порушників».

Як пояснили кореспондентові міліціонери патрульної служби, розпорядження про заборону сидіти на фонтанах видав мер за погодженням із начальником УМВС області. Правоохоронці виїхали на службу за маршрутом.

Свідками цієї ситуації, коли молодих людей мало посадили в міліцейський “Уазік”, були ще двоє львів’ян – наближений до мера Антон Бурковський і директор мистецької галереї «Гердан» Юрко Бойко. Їхні аргументи, що в усьому світі люди відпочивають біля фонтанів на міліціонерів не діяли. Антон Бурковський пояснив, що ніде не читав про якесь розпорядження, а Юрко Бойко розцінив усю ситуацію як черговий львівський маразм влади і міліції.

Водночас мер Львова Андрій Садовий, який нібито домовився з генералом Цимбалюком, що міліція охоронятиме фонтани від людей, заявив у коментарі, що вперше чує про таке розпорядження. «У мене буде сьогодні начальник обласної міліції і ми це питання піднімемо. Зробимо зауваження. Вони мали б займатися тими, хто торгує незаконно у місті, ятками, собаками. А їм простіше дітей зганяти з фонтанів».

Зрозуміло, що патрульно-постова служба просто так, куди їй заманеться, не виїжджає. Тому справді працівники міліції мали вказівку навести порядок на площі Ринок. Уже згодом у міській міліції пояснили, що молодих людей, виявляється, попросили піднятись з обгородження на час пішої ходи вірменської громади…Ба більше того, правоохоронці продемонстрували лист депутата міськради, який просить, щоб міліція охороняла площу біля пам’ятника Шевченкові, де часто розпивають спиртні напої. Саме тому міліція на літній період збільшила кількість патрульних нарядів у центральній частині міста.

Як стало відомо газеті, правоохоронці не лише зганяють людей із фонтанів, але й виганяють вуличних музикантів, які, начебто, псують архітектурний ансамбль Львова. За інформацією джерел “Погляду”, розгін музик обговорювали у Ратуші. Водночас дуже цікаво, чому львівські райці не переймаються квартирними і автомобільними крадіжками, прогулянками собачих зграй у центрі Львова чи хуліганськими нападами на вулицях.

А, можливо, це один із наслідків наказу начальника УМВС області щодо посилення патрулювання під час нинішньої політичної ситуації. Утім, жертвами можуть стати ні в чому невинні молоді люди, коли справжні злочинці почуваються спокійно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *