Парковки на продаж

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Міська влада має намір змінити принцип, за яким відбиратимуть компанії, що займаються організацією паркування у місті.

Відповідно до проекту положення про проведення конкурсу з визначення операторів паркування автомобілів, компанію-паркувальника обиратимуть на комерційному конкурсі. Переможцем конкурсу стане та компанія, яка запропонує найбільшу плату за право займатися паркуванням транспорту.

Потреба впорядкувати паркування у Львові назріла вже давно. У місті стрімко збільшується кількість автівок, тому, каже голова постійної депутатської комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку Львівської міської ради Василь Попович, виникають проблеми і з паркуванням машин у місті.

Міські чиновники теж нарікають на недисциплінованість водіїв і їх небажання платити за паркування. Година паркування коштує 1 гривню, тож водій, чиє авто стоїть на парковці 5 годин, мав би заплатити 5 гривень. Натомість, водії більше 2-3 гривні за паркування автомобіля не бажають платити, навіть якщо їх автомобіль стоїть на парковці цілий день, зауважує у коментарі „Погляду” начальник управління транспорту і зв’язку Микола Шкурган. Цю проблему управління транспорту теж хоче врегулювати, додавши до проекту положення пункти, які б регулювали застосування блокіраторів чи евакуваторів у випадках, коли власник авто не бажає платити за паркування.

Проект положення передбачає і можливість проведення як комерційного, так некомерційного конкурсу, щоправда, в самому документі немає чіткого визначення, в яких випадках можна застосовувати такий спосіб відбору операторів паркування як некомерційний конкурс. Микола Шкурган зазначає, що пункт про некомерційний конкурс планують взагалі вилучити з проекту положення і відбір паркувальників здійснюватимуть лише на комерційному конкурсі, тобто за принципом – хто більше запропонує, той і обслуговуватиме ту чи іншу парковку.

Новим у проекті положення є також те, що відповідно до цього документу операторів паркування автотранспорту обиратимуть лише серед юридичних осіб. Нині паркуванням займаються як юридичні особи, так і фізичні – суб’єкти підприємництва.

Проект положення про конкурс на відбір паркувальників зараз проходить процедуру громадського обговорення. У вівторок відбулися громадські слухання цього документа, тож зараз проект положення доопрацьовують із врахуванням пропозицій, отриманих на слуханнях. Коли положення ухвалять на виконкомі і оголосять конкурс на відбір паркувальників, угоди з компаніями і підприємцями, які зараз обслуговують парковки, автоматично втратять чинність.

Довідка

Збір за паркування автотранспорту є місцевим збором. Його розмір становить 1 гривню, з якої 51 копійка надходить до бюджету, решту 49 копійок мають покривати витрати паркувальників. У бюджеті міста на 2007 рік передбачено отримати від цього збору 3 млн грн. Минулоріч надходження від збору за паркування становили 700 тис. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *