У Львові планують нові розкопки

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

На розі вулиць Краківської та Вірменської у Львові невдовзі розпочнуть археологічні розкопки. Там сподіваються знайти рештки готичної забудови центру міста XIV-XVI століття.

Як повідомив «Погляду» начальник відділу охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Василь Івановський, розкопки є передумовою втілення проекту Укрзахідпроектреставрації з відновлення історичної забудови міста із збереженням стильових особливостей давніх будівель. «Річ у тому, що у довоєнний період на цій території були будинки, – розповів пан Івановський, – знахідки елементів яких сьогодні можуть мати значну історичну цінність. Окрім того, територія, яка зазначена у проекті, є центром міста, що внесений у списки ЮНЕСКО. Тому, перш ніж починати якісь дії із розбудови, треба дослідити територію. Тим паче, що на пл. Ринок нещодавно теж було виявлено давньоруські залишки».

На розі вулиць Краківської та Вірменської археологи також сподіваються знайти давньоруські рештки, які зможуть стати елементами інтер`єру майбутньої будівлі. Це допоможе не лише врятувати цінні історичні речі від знищення, а й відновить стильову цілісність вулиці Краківської. «Можливо, нам вдасться знайти навіть готичні залишки, які покажуть нам Львів XIV-XVI століття, – додав Василь Івановський. – Якщо знайдені рештки можна буде експонувати, то місто, звісно, матиме змогу їх побачити.»

Коли розпочнуть розкопки і скільки вони триватимуть, поки що ніхто не знає. На сьогодні лише відомо, що усі потрібні дозволи та ліцензії на проведення робіт уже є. За словами Василя Івановського, роботи мають розпочати уже невдовзі, тим паче, що втілення цього проекту є виконанням конкурсної програми із збереження історичної спадщини центру міста. Займатиметься відтворенням втраченої історичної забудови на розі вул. Краківської – вул. Вірменської ТЗОВ ВП «Будінвест».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *