Рік Садового. Погляд несторонніх

Розмовляла Ольга ІГНАТОВА, „Новий Погляд”

|

Рік перебування на посаді міського голови Андрія Садового коментують його попередники та лідери фракцій міської ради.

«Садовий узяв добрий темп»

Василь Шпіцер, міський голова Львова у 1990-1994 рр.

Цей рік діяльності Садового я оцінюю позитивно. Треба розуміти, що Львів до війни був втричі меншим містом, ніж став у 90-ті рр. За тих 50 років сильно розвинулася промисловість, житлове будівництво. Дуже відстала сфера комунального господарства. Тому за один чи навіть чотири роки зробити щось важко.

Я вважаю, що Садовий узяв добрий темп. Гарно живе з містом, з журналістами, з людьми. Звичайно, у Любомира Буняка був певний запас напрацювань, які Садовий зараз закінчує. Закінчив ремонт площі Ринок до Дня мста, ремонтують дороги. Якщо йому не заважати, а дати працювати, то буде добре.

Серед позитивів, можна сказати, не було проблем із опаленням взимку. Хоча, з іншого боку, і зима була теплою. Є певні позитивні моменти із роботою маршруток – якось організованвше все робиться. День міста було гарно проведено. Але я би звернув увагу на те, що до Великодніх свят у місті робили завжди ямковий ремонт, принаймні центральних вулиць. А цього року жодного ремонту зроблено не було.

“Львів’яни зрозуміли, що їх надурили”

Любомир Буняк, міський голова Львова у 2002-2006 рр. (з 2005 по 2006 – міський голова у незаконній, за висновком суду, відставці)

Відтоді, як прийшов Садовий, зміни в місті очевидні – валиться усе те, що я робив. На мій погляд, ситуація в місті є недобра, але це нормально. Тому що коли Садовий прийшов на хвилях «Самопомочі» до влади, він так і заявляв, що нічого нікому не обіцяє. Львів має того, кого хотів, і того, кого заслуговує. Роботи в місті жодної не роблять – кому вона потрібна?

Львів’яни вже зрозуміли, що їх надурили, але від них тепер вже нічого не залежить. Що тепер львів’яни можуть зробити? Вони тепер мені дзвонять, це все говорять відкритим текстом.

Садовий в таку ситуацію, як я, не потрапить ніколи. Бо я трудився для людей, для громади міста, а ті, хто прийшов, трудяться для себе. Це йому дасть можлвість протриматися до кінця, і все виглядатиме гарно і чудово.

“Без досягнень і зривів”

Зіновій Сірик, В.о. міського голови у вересні 2005–березні 2006 року

Оцінювати роботу команди міського голови і складно і просто. Просто, тому що вона останній раз виступила у ролі технічного виконавця, виконавши бюджет, затверджений депутатами попередньої каденції. І слід об’єктивно сказати, що виконала без яскравих досягнень, але і без суттєвих зривів.

Та найбільше, що хвилює мене, це нездатність нової команди за рік представити не те, щоб на 5 чи 10 років, але навіть на найближчі 3 роки хоча б якусь програму розвитку нашого міста. А як показала сесія – і відсутність навіть бажання працювати в цьому напрямку.

Друге, що викликає занепокоєння, це те, що не сьогодні-завтра, але ми всі розуміємо, що газ буде по 250-300 USD. І який тоді буде тариф на тепло для львів’ян? На жаль, ні міський голова, ні його команда сьогодні нічого конкретного сказати не можуть, а зима не за горами. І якщо до липня ми не отримаємо конкретної відповіді і хоча б переліку заходів, то тоді точно в жовтні прийде дядько з Франції чи тітка з Данії, або представник “БМ Банку” і запропонують нам гроші за газ взамін, звичайно, за майно теплоенерго, щоб раптом львів’яни не померзли взимку.

“Позитивно оцінюємо бажання міського голови”

ВасильТрач, керівник фракції “Наша Україна” у Львівській міській раді

Загалом кроки міського голови можна оцінити позитивно. Наша фракція позитивно оцінює те, що є бажання міського голови змінити ситуацію, а не законсервовувати ті проблеми, які були. Він сучасніше дивиться на ситуацію в місті та її вирішення. Позитивно оцінюємо зміну структури Львівської міської ради. Позитивно оцінюємо ситуацію у Львівській міській раді.

Я вважаю позитивним прихід молодих людей, які до того не працювали на державній службі, не зашорені певними рамками, хочуть щось змінити. Цей рік був більше скерований на залучення нових людей та формування структури. Щодо негативів, то заяви міського голови про проведення конкурсів на посади залишилися лише декларацією. Насправді конкурси стали лише фікцією. Йшовши на вибори ми обіцяли змінити ситуацію в багатьох сферах. Натомість цього року ми не те, що не змінили,а навіть не запропонували програму реформування галузі житлового господарства. Як було все раніше, так і залишилося. А треба було б зайнятися проблемою реформування ЖЕКів. Мало приділяли уваги також енергозбереженню в місті.

“Садовий не допускає конфліктів”

Олег Бас, керівник фракції ПРП у Львівській міській раді

Передовсім, позитивним є те, що Андрій Іванович не допускає великих конфліктних ситуацій у Львові. Ті питання, щодо яких немає згоди, він намагається зняти, обговорити, а потім вже приймати рішення. Тож скандалів немає, гучних акцій теж.

Але є інше. Андрій Івановий намагається своїми методами вирішити всі питання. Як наприклад, введення мораторію на оренду, на МАФи, на рекламу тощо. Але введенням мораторіїв питання фактично не вирішити, а програми, як діяти далі, немає.

“Не вважаю за позитив кадрову політику”

Юрій Кужелюк, керівник фракції УНП у Львівській міській раді

Перший рік, зазвичай, оцінюють позитивно, тому що для оцінки роботи треба більше часу. Тож серед позитивів те, що Садовий вміє краще, ніж його попередник, знаходити спільну мову з людьми. Немає протистояння з депутатським корпусом, усе відбувається консолідовано. Позитивно, що ми, врешті, відсвяткували 750-річчя Львова, завершили ті роботи, які розпочали минулого року з впорядкування міста. Також, нарешті, почало зрушуватися з місця питання грибовицького сміттєзвалища.

Та я б не вважав за позитив його кадрову політику. Думаю, що через деякий час це дасться взнаки. Бо кваліфіковані люди не по своїй волі йдуть з міської ради. І не можна сказати, що прийшли значно кращі. Серед негативів також невиконання фонду розвитку міського бюджету на цей рік. У фонді розвитку практично немає грошей, хоч за рік запланували зібрати 120 млн грн, а за 4 місяці зібрали заледве 5 чи 6 млн. Пан Андрій так і не почав виконувати дій у сфері житлово-комунального господарства, зокрема, щодо реформування ЖЕКів. Тобто те, що було «коньком» його програми, так і залишається наразі недоторканим. Це, очевидно, не можна зробити без державної підтримки, але рукавичк було кинуто і було заявлено про реформування. Чимось це нагадує мені обіцянку – воду за 2 роки. Сказав – роби. Немає зрушень і в політиці теплопостачання. Торік традиційно було витрачено 27 млн на проплату за газ із фонду розвитку. А як далі місто має жити, якою має бути теплоенергетика – невідомо. Відсутність програми з енергозбереження позитивом назвати важко. Поговорили про тарифи – і забули. Тому роботу виконкому в цій частині було визнано незадовільною.

“За цей час можна було б зробити більше”

Петро Адамик, керівник фракції «ПОРА» у Львівській міській раді

Серед позитивів є те, що Андрій Садовий – найбільш європейський міський голова за час всього існування інституту мерста у Львові. Відповідно, він має бачення європейського чиновника. Серед негативів є те, що в нього немає чіткої концепції теплоенергозабезпечення. Зараз це вже не дуже актуально, бо сонечко пригріло. Але восени ми знову про це згадаємо. Дотепер не визначено чітких правил гри на будівельному ринку. Вони просто нікому не зрозумілі – ні будівельникам, ні чиновникам. Поміняли ми за цей рік структуру виконавчих органів міської ради. Але наразі керівники департаментів ще не спрацювалися, часто один одному суперечать.

Я щиро думаю, що за цей час можна було зробити і більше. Наприклад, ми говоримо, що будуємо купу готелів – а де, як і хто будує – не зрозуміло. Ніби все гарно, напрацювання є, але конкретних кроків немає.

“Немає стратегії розвитку міста”

Юрій Гудима, керівник фракції БЮТ у Львівській міській раді

Андрій Іванович – молодий мер. Позитивним є те, що він зібрав свою команду. Змінилася структура виконкому, приступили до роботи департаменти. Але наша фракція не раз наголошувала, що потрібно розробити програму соціально-економічного розвитку міста Львова щонайменше на 20 років, щоб бачити, куди місто йде. Бо ми працюємо лише з річними бюджетами, щось зробимо, а решту – загубимо. Тобто немає стратегії, планування розвитку міста.

Виконання передвиборчої програми за рік не роблять. Але в будь-якому разі, щоб її виконати, потрібно зробити планування. А планування не роблять. Наша фракція, наприклад, підготувала проект ухвали реформування житлово-комунального господарства Львова. Це проблема не одного дня, і не одного року. Але, на жаль, на сесію воно так і не було винесено.

“За рік господарку не зрушиш”

Василь Павлюк, керівник фракції «Свобода» у Львівській міській раді

Позитивним є те, що Андрій Іванович справді хоче змінити систему влади, змінює структуру виконавчих органів. Нам потрібно очищувати владу. За один рік господарку не зрушиш, але відбувається очищення, і це дуже добре. Тому що без цього ми нічого змінити не можемо. Але є і негатив. Зокрема, він полягає у тому, що міський голова все хоче зробити самостійно, зі своїми радниками, без участі депутатського корпусу. Він є голова, йому відповідати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *