Шоу Ксенії Курилишин

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Львів знову готується до свята. Не так вже давно вщухли розмови та обговорення святкування 750-річчя міста, як 5-6 травня ми вже відзначатимемо 751-й день народження Львова.

Одним із організаторів свята виступає відділ промоції управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міської ради під керівництвом його начальниці Ксенії Курилишин. Її ім’я у місті є відомим, позаяк пані Ксенія прославилася організацією святкування ювілею міста. Нагадаємо, що тоді її звинуватили у розкраданні значної суми грошей, призначених для свята.

Хочеться вірити, що досвід проведення святкування стане у пригоді пані Курилишин, а попередні помилки більше не повторяться. Принаймні тепер, враховуючи попередню критику ЗМІ, організатори обіцяють влаштувати свято для львів’ян, а не лише для VIP-гостей, як останнього разу. За їхніми словами, програму розроблено так, щоб свято було цікаве, насамперед, мешканцям міста. «Ми відверто визнаємо, що на 750-річчя Львова дещо недоопрацювали, адже ми люди і схильні помилятися. Минуле свято ми робили для того, щоб показати Львів світові, а тепер хочемо зробити його для львів’ян, щоб громада могла ним повністю насолодитися», – переконувала журналістів Ксенія Курилишин.

Організатори стверджують: фінансування більшості заходів (окрім комерційних проектів, які проходять під марками торгових брендів), здійснюватимуть із міського бюджету. На це використають 240-242 тисячі гривень – кошти, передбачені для управління культури і туризму, управління сім’ї, молоді та спорту, а також відділу промоції міськради. Спонсорські кошти тепер не залучатимуть, як і не запрошують такої кількості офіційних гостей, як торік.

«Багато організаторів не дослухаються до нашого прохання подавати проекти, які хоча б на третину мали власне фінансування. Велика кількість заявок не мають жодного фінсового забезпечення, бо підрядники надіються, що їх фінансуватиме міська рада», – стверджує Ксенія Курилишин.

У той час, як пані Ксенія щиро переживає за міські кошти, інші члени оргакомітету говорять, що їх не вдається повністю освоїти через нестачу культурно-мистецьких ідей. Новий начальник управління культури ЛМР Андрій Сидор заявив у вівторок на прес-конференції, що через брак проектів та ідей нема чим заповнити програму Дня міста. «Ми очікували на величезну конкуренцію, а славетне львівське культурне середовище фактично нічого не пропонує», – пожалівся культурник.

«Це дуже дивно, що 40 тисяч гривень, які у міському бюджеті передбачили для святкування Дня Львова залишилися незатребуваними, – продовжує думку депутат міськради, директор МО «Дзиґа» Маркіян Іващишин, який також бере участь у підготовці свята. – Мені завжди не вистачає грошей на реалізацію ідей, а тут фінанси на розвиток культури є, а повноцінних заявок на організацію культурних заходів надійшло до міської ради близько десятка. Ініціатива має надходити знизу, бо інакше управління культури перетвориться на підрозділ обкому якоїсь партії».

Ще однією проблемою, яку мають організатори, це брак часу. Через це й відмовилася депутат Львівської міської ради секретар постійної депутатської комісії культури, дозвілля, промоцій, ЗМІ та туризму Ірина Полякова брати участь у роботі групи з підготовки та проведення Дня міста Львова. Це вона зробила на знак протесту проти того, що за такий короткий термін не можна організувати та провести свято на високому рівні.

Ксенія Курилишин пояснює таку затримку тим, що Великдень цього року майже співпав із днем міста. «Майже» – це місяць різниці між святами! В цей період чиновники стверджують, що готували участь Львова у заявці України та Польщі на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Обіцяють організатори також показати світлову феєрію, крутішу за «шоу Гофа»! Куди там вже крутіше – не знаю. Обіцянок ми вже наслухалися, хотілося б у ці дні просто по-людськи відпочити. Тому оргкомітету варто більше уваги приділити елементарним речам: прибиранню, громадським вбиральням та порядку у місті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *