Жодних таємниць

Марія СКИРА, „Новий Погляд”

|

Юрій Андрухович. Таємниця. – Харків: Фоліо, 2007. – 480с.

Я тремчу, щоб тільки не зачинялися двері, бо відчинені двері – то незбагненна радість. – Роберт Данкен.

Таким епіграфом починається нова книжка Юрія Андруховича. Відомий український автор відчинив двері в особисте життя та дозволив зазирнути досередини допитливому читачеві. Дехто засуджує такий, крок, мовляв, піднявши завісу найсокровеннішого, автор став більшt приземленим та звичайним. Проте більшість шанувальників творчості Андруховича прийняли книжку «на ура» та швидко змели з прилавків крамниць.

Усупереч назві письменник у книжці відверто розповідає про своє життя, починаючи з раннього дитинства та закінчуючи сьогоднішнім днем.

Андрухович розповідає про Москву, Бу-Ба-Бу, „Четвер”, армію, гуртожиток, Київ, друзів – поетів, художників, божевільних, музикантів і мертвих півнів. Книжку написано у формі серії інтерв’ю німецькому журналістові Егону Альту, який довго й наполегливо вмовляв українського автора розповісти про себе й таки досягнув свого: Андрухович «розколовся» невідомому журналістові, який незабаром загинув у автокатастрофі. «Мене постійно запитують, наскільки все-таки є вигаданим цей Егон Альт. Нещодавно на “1+1” Юрій Макаров сказав: “Добре, ну, можливо, ще хтось би вірив цій вашій вигадці із містифікацією, якби ви не назвали його настільки прозоро! Егон Альт! Відразу стає ясно, що це альтер его”. І в цей час до мене вперше дійшло, що Егон, очевидно, вигадав це як одне зі своїх імен. Тому що коли він почав до мене писати з проханням зробити семиденне інтерв’ю, я відбивався і писав: “Я вас не знаю! Я нічого вашого не читав!”. І він присилав мені лінки, інтернетні посилання на свої публікації. І кожна з них підписана іншим іменем. Я думав, що Егон Альт було його справжнім ім’ям, а всі інші були якісь псевдоніми. Зараз мені стає зрозумілим, що це теж не було його справжнє ім’я. Я так і не знайшов могили з таким іменем», – поділився з львів’янами своїми здогадами автор на перезентації книжки, яка відбулася 25 квітня у Палаці культури ім. Г. Хоткевича. До Львова письменник приїхав у рамках промо-туру на підтримку книжки. У палаці він разом із солістом «Мертвого півня» зачитав уривок із «Таємниці» та відповів на запитання шанувальників.

На питання: «У чому все-таки «таємниця» Андруховича?», він відповів, що це має визначити для себе кожний читач індивідуально.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *