До 2012 року матимемо ЄВРОціни

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

До початку феноменальної події Євро-2012 залишилося п`ять років. Перед державними та обласними чиновниками стоїть відповідальне завдання: підготуватися до футбольного чемпіонату за європейським взірцем. Ціни, повірте, будуть також європейськими.

Чого ж очікувати від грандіозного футбольного форуму українцям? Адже вже тепер відповідні міністерства і фахівці прогнозують величезну кількість туристів, інвестицій, ціновий ажіотаж на квартири і таке інше.

Міністр транспорту та зв`язку України Микола Рудьковський, наприклад, обіцяє, що до 2010 року побудують автобан Львів –Луганськ. Його вартість, за підрахунками міністерства, становитиме 7,5 мільярда доларів США. Також упорядкують інфраструктуру основних доріг Західної України. Вже сьогодні реконструюють дорогу Львів — Броди, розроблено проект нового автобану Краковець — Броди. Фахівці кажуть, що загальна вартість розвитку транспортної інфраструктури становитиме приблизно 25 мільярдів доларів.

У Міністерстві культури і туризму прогнозують “оригінальну” перспективу — кількамільйонний туристичний бум.

“Ми працюємо над розробкою культурної програми до Євро-2012, — розповів міністр культури і туризму України Юрій Богуцький. — Це дасть змогу привабити в Україну чимало футбольних фанатів”.

На підготовку до чемпіонату з державного бюджету виділять 1,22 мільярда гривень, з місцевих бюджетів — приблизно по 0,2 мільярда гривень. Загалом інвесторські та спонсорські кошти становитимуть 22 мільярди доларів. Для будівництва транспортної інфраструктури залучать кошти з державного та місцевих бюджетів. Споруджувати п`ятизіркові готелі планують винятково за гроші спонсорів. Зведення сучасних стадіонів фінансуватимуть за кошти державної скарбниці та меценатів.

Євро-2012, як небуденна подія, змусило багатьох ріелторів прогнозувати ціну на житло.

“Зауважу, що на українському ринку ціни на житло не знижуватимуться, — розповіла директор львівського ріелторського бюро “Маклер” Еліна Сенікова. — До 2012 року про зниження цін на квартири потрібно забути, хіба що в Україні виникнуть великі економічні колізії. Вартість житла у Львові зросте приблизно на 50 відсотків. Вона може бути різною, залежно від низки показників, скажімо, ремонту помешкання чи району розташування. Ціни на квартири у районі автовокзалу та вулиці Стрийської будуть високими і стабільними. Середньостатистична вартість житла під час футбольного чемпіонату становитиме близько 3,5 тисячі доларів за квадратний метр. Наразі квадратний метр в елітному районі Львова коштує 1,5-2 тисячі доларів”.

А тим часом

Майстри однієї з польських фарфорових фабрик виготовили спеціальну статуетку, що буде символом Євро-2012. Статуетка зображає двох футболістів, які борються за м`яч. Футболіст-поляк у біло-червоній національній формі, а спортивний одяг українця –традиційного синьо-жовтого кольору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *