Українці - найкращі інвестори

Андрій ХОРУНЖАК, “Україна і час”

|

Щороку громадяни України, які працюють за кордоном, пересилають на Батьківщину понад 21 мільярд доларів США. Ця сума становить приблизно четверту частину валового внутрішнього продукту країни і значно перевищує сукупні іноземні інвестиції.

Такі висновки зробив після підрахунків помічник заступника голови Національного банку України, кандидат економічних наук Андрій Гайдуцький у виданні E-Finance.

Економіст відштовхувався від цифри 4,9 мільйона заробітчан, які працюють за межами України. В середньому щомісяця вони переказують додому 360 доларів США.

За роки незалежності в Україні всерйоз не досліджували обсяги і масштаби міграційного капіталу з-за кордону. Були спроби подати статистику, яка сповна не відображала реальної картини. За інформацією Всесвітнього банку, до прикладу, Україна минулого року отримала неповних 600 мільйонів доларів від заробітчан. Натомість Національний банк України має свою статистику: протягом минулого року через банківську систему в Україну переказали понад 2 мільярди доларів. Якщо порівнювати з 2000 роком, то ця сума зросла у шість разів. Ще більші цифри наводять фахівці Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України. Йдеться про 5-7,5 мільярдів доларів.

Насправді ж ручатися за точність будь-якої з цих цифр не варто. Адже достеменно облікувати інвестиції українців немає можливостей. Попри банківські системи переказу коштів, часто-густо використовують нелегальні канали передачі готівки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *