Аеропорт "Львів": європейське приземлення

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Нещодавно уряд України визначив сім українських аеропортів, які через два-три роки заплановано повністю реконструювати до взірців світових стандартів.

Йдеться про аеропорти у Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Сімферополі та Києві (“Жуляни”). До переліку потрапив також львівський аеропорт. Таку новину повідомив під час прес-конференції у Києві міністр транспорту і зв`язку Микола Рудьковський.

За його словами, першочергові завдання — капітальна реконструкція злітних смуг, навігаційного обладнання та пасажирських терміналів згаданих аеропортів. Зокрема, у львівському аеропорту передбачено подовжити злітну смугу до 3 тисяч метрів і збудувати новий пасажирський термінал європейського взірця. Уряд також розглядатиме перспективу спорудження терміналу для якісного обслуговування 2-3 мільйонів пасажирів щорічно. Таким чином, міністерство сподівається, що до 2009 року кількість пасажирів, які прилітатимуть до Львова, збільшиться удвічі. Реконструкцію згаданого аеропорту мають намір завершити до 2010 року. Фінансувати роботи будуть за кошти державної скарбниці та приватних структур.

“Наступного року ми зможемо частину коштів закласти у центральний бюджет для реконструкції злітної смуги львівського аеропорту, — розповів пан Рудьковський. — Щодо будівництва пасажирського терміналу, то розглянемо комплексну форму фінансування, залучивши приватні кошти підприємств”.

Для повної реконструкції аеропорту “Львів” потрібно приблизно 100 мільйонів гривень. Левову частку коштів планують закласти у державний бюджет уже наступного року.

Щодо статусу аеропорту, то він надалі залишатиметься державним. До слова, свого часу львівська влада ухвалила рішення про передачу аеропорту у комунальну власність міста. Під час візиту до Львова Микола Рудьковський наголосив, що згадане рішення незаконне.

Він обіцяє через два місяці затвердити напрямки і форми фінансування довгострокових проектів реконструкції вищезгаданих аеропортів.

Заступник начальника аеропорту “Львів” Наталія Куньків зауважила кореспондентці “УіЧ”, що про наполеонівські плани Міністерства транспорту чула. А львівському аеропорту доведеться лише сподіватися на рішення уряду, який, власне, визначає суму коштів для реконструкції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *