"Дорожня карта" примирення, або Чи пасує Олександрові Морозу образ "голуба миру"

Мирослав ГРЕДІЛЬ, “Україна і час”

|

Хто-хто, а чинний голова Верховної Ради (чи вже з префіксом екс?) зацікавлений у тому, щоби політична криза у країні вирішилася конструктивно.

І не тільки тому, що кожен з ключових гравців прагне увійти в історію не хижим яструбом, а білим голубом миру. Передусім, звісно, Олександр Олександрович, як один з найдосвідченіших гравців на політичній сцені України, прораховує і розуміє, що позачергові вибори можуть назавжди викинути Соціалістичну партію, лідером якої він є, з вищої ліги вітчизняної політики.

Звісно, товариш Мороз за бажання може знайти собі місце в основному складі більш іменитої команди, але це вже буде інший Мороз, що гратиме під керівництвом іншого тренера. Сан Санич, мабуть, знає приказку про те, що краще бути півнем на селі, ніж куркою у місті, а тому дуже активно долучився до миротворчого процесу.

У вівторок на інтернет-сайті Верховної Ради опубліковано проект відповідного “Меморандуму співпраці”, який Олександр Мороз має намір запропонувати Президентові України та іншим суб`єктам політичного процесу, репрезентованим у парламенті. Цей документ містить план виходу із політичної кризи. У проекті, зокрема, передбачено прийняття рішення про одночасне скасування (призупинення на місяць або до рішення Конституційного Суду) указу Президента про розпуск парламенту та відповідних постанов Верховної Ради і Кабінету Міністрів України про його невідповідність Конституції України.

Якщо Конституційний Суд винесе вердикт про відповідність указу Президента Конституції України, то буде оголошено виборчу кампанію з перенесенням її початку на кінець літа чи осінь для підготовки відповідної нормативної бази. У разі негативного рішення щодо указу Президента парламент готує і приймає протягом травня низку законів. А саме: закон про вибори у новій редакції, новизною якого є відкриті партійні списки.

Безперечно, Олександр Олександрович не є “відкривачем Америки” у своєму бажанні змінити виборчий закон у цьому контексті. Адже невдоволення виборців і деяких політиків пропорційною виборчою системою, коли вони, обираючи лідера блоку, фактично “купують кота в мішку”, бо не знають, кого той лідер веде у списку, вже досягнуло критичної позначки і стало гальмом для розвитку парламентаризму у країні. Отже, Мороз пропонує проводити вибори за відкритими регіональними списками, і голосування має відбуватися з преференціями.

Також Олександр Мороз хоче, щоб за окремою процедурою було підготовлено зміни до Конституції, прийняті у другому читанні змін до Закону про Кабмін, схвалено закони про Президента, про референдум, опозицію, судовий устрій та статус суддів, надано нормативного статусу положенням Універсалу шляхом імплантації його розділів у засади зовнішньої і внутрішньої політики.

Спікер подякував протестувальникам, що з`їхалися до столиці, за небайдужість та активну громадянську позицію, водночас закликав їх повернутися додому і дати можливість політикам владнати створений ними ж конфлікт. Цей меседж аналітики розцінили як вдячність Мороза Ющенкові після його заяви про можливість перенесення дострокових виборів на більш пізні строки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *