Людина-епоха

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

У понеділок о 15.45 за московським часом у Центральній клінічній лікарні Москви зупинилося серце першого президента Росії Бориса Єльцина.

За словами керівника медичного центру управління справами президента Російської Федерації Сергія Міронова, він помер унаслідок прогресування серцево-судинної поліорганної недостатності, тобто порушення функцій всіх внутрішніх органів, викликаного захворюванням серцево-судинної системи. Як відомо, раніше Єльцин переніс операцію аорто-коронарного шунтування.

Символ суперечливого періоду

Якось дивно прореагували на смерть видатного політика російські телеканали. У той час, як світове телебачення вже на всі вуха протрубило про цю трагічну подію, Москва показувала далеко не сумні програми та серіали на кшталт “Луїс Альберто і компанія”. Першими гідно оцінили роль Єльцина в російській історії журналісти НТВ, які більш ніж через годину запустили відеосюжет про колишнього президента, назвавши його “людиною-історією”. Проте ще годину тому таку ж оцінку Борисові Миколайовичу дали американці з BBC і CNN.

Як стверджують аналітики, звичні слова про те, що разом з людиною померла епоха, виглядають нібито спеціально придуманими для звістки про смерть Бориса Єльцина. З одним тільки “але”: разом з першим президентом Росії пішло у небуття відразу кілька історичних періодів країни.

Борис Єльцин, безумовно, був утіленням 90-х, символом суперечливого періоду в історії Росі. Цей період майже офіційно визнаний часом розвалу і хаосу, а Єльцина неофіційно вважають головним винуватцем того, що відбулося. Він, до речі, ніколи і не знімав зі себе цієї відповідальності. Інша річ, що трактування Бориса Миколайовича дещо відрізнялося від прийнятого нині. В одному з останніх своїх інтерв`ю, розповідаючи про розпуск СРСР та створення СНД, Єльцин обмовився: мовляв, хоч наше покоління і звинувачують у всіх гріхах, але ж хаосу ми змогли уникнути, й, узагалі, ще треба подивитися, як із тієї ситуації вийшли б теперішні правителі.

Єльцин — це “воля” і “геть”

Кажучи про суперечливість того періоду, можна згадати і дві чеченські війни, і будівництво нового несоціалістичного економічного укладу, і формування системи державної влади, що витримало іспит кількома кризами, і руйнування цілих політично-бізнесових еліт, і формування нових, які сьогодні процвітають.

Борис Єльцин, як і вся країна, діяв методом проб і помилок. Президент помилявся з керівними кадрами, і ті допускали дивовижні економічні та політичні промахи, а люди вручали свої заощадження (бувало, що й останні) у руки шахраїв. Дуже часто президент поводився не за протоколом під час офіційних візитів, чим давав приводи до анекдотів про себе. Так само, як люди, котрі вирвалися через залізну завісу.

Борис Єльцин був також і втіленням другої половини 80-х, переходу від перебудови зверху до революції знизу. Герой багатотисячних мітингів, він був не просто кумиром мільйонів. На короткий проміжок часу його ім`я стало для багатьох синонімом слова “воля” і заклику “геть”. Над тим, якою непростою є воля і що, власне, “геть” було, загалом тоді не замислювалися. Країна хотіла іншого, і хтось повинен був говорити від її імені. Такою була країна, таким був і її кумир, який не просто давав обіцянки, але і вірив у те, що зможе їх виконати. Тим сильнішим було розчарування у Єльцині, хоча насправді, на думку психологів, це було розчарування росіян у собі.

День російської жалоби

Звістка про смерть Єльцина застала зненацька його дочку Тетяну Дьяченко і її чоловіка Валентина Юмашева. Вони дізналися про трагедію на відпочинку в Альпах. Для зятя першого президента Росії Валентина Юмашева новина про смерть тестя була черговим потрясінням. Зовсім недавно він втратив свою матір. Олександра Миколаївна померла два тижні тому. Борис Миколайович Єльцин став для нього не просто родичем по лінії його другої дружини, а й учителем, начальником, наставником і батьком, якого в нього ніколи не було.

У середу, 25 квітня, Росія попрощалася з першим президентом. Бориса Єльцина поховали на Новодівичому цвинтарі. На церемонії були присутні російські високопосадовці на чолі з теперішнім президентом Володимиром Путіним та гості з-за кордону, в тому числі й український прем`єр-міністр Віктор Янукович. Середа була оголошена в Росії днем жалоби.

До речі

Смерть через ногу?

На думку виконувача обов`язків директора Фонду першого президента Росії Бориса Єльцина Олександра Дроздова, раптову смерть, найімовірніше, спровокував перелом шийки стегна, якого Борис Миколайович зазнав у листопаді 2005 року, відпочиваючи в Італії. Екс-президент оступився, зачепився за поріг і впав. Йому наклали гіпс, але від подальшого лікування за кордоном Єльцин відмовився. З того часу у нього часто траплявся рецидив травми. У разі зміни погоди він відчував гострий біль. А під час лікування у Єльцина прогресувала серцево-судинна недостатність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *