Ірина Вільде - ближче до українців

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

Незабаром розпочнуться урочистості, присвячені 100-літтю від дня народження одного з найбільших прозаїків XX століття, письменниці Ірини Вільде.

З цієї нагоди ми взяли бліц-інтерв`ю у голови Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Марії Якубовської.

— Маріє Степанівно, розкажіть про заходи, які заплановано до відзначення ювілею Ірини Вільде.

— Обласна організація НСП готує серію творчих поїздок Україною з пропагандою творчості цієї письменниці. Крім того, заплановано виїзди у місця її проживання і перебування (Ходорів, Коломия). У школах проведуть літературні години на цю тему. 5 травня на Личаківському цвинтарі відбудеться громадське віче пам`яті, а у Спілці письменників — “круглий стіл”. 31 травня організуємо великий урочистий вечір у приміщенні театру імені Марії Заньковецької. Але найголовніше, над чим сьогодні працює Спілка письменників, — це проведення на належному рівні літературного конкурсу імені Ірини Вільде, де представлять кращі взірці сучасної української прози.

— Цей конкурс є всеукраїнським?

— Так. Організаторами його є Львівська обласна організація Спілки письменників та Благодійний фонд ТВК “Південний”. Ми хочемо відзначити письменників, які представляють кращу українську прозу (велика проза, мала проза, літературна критика, есеїстка, мемуаристика). Вітати переможців плануємо під час урочистого вечора у театрі ім. М. Заньковецької (перша премія — 3 тисячі гривень, друга — 2, третя — 1 тисяча гривень).

— Які умови конкурсу?

— До участі у конкурсі приймали твори, написані літераторами впродовж останніх п`яти років і які досі не були відзначені жодними іншими преміями. Цьогоріч маємо понад 30 творів. Географія учасників широка: Львів, Вінниця, Харків. До складу журі ввійшли члени Спілки письменників України, провідні літературознавці. Також були проведені громадські слухання прозових творів. Критерій відбору один — висока художність тексту.

— Скажіть, будь ласка, можливо, дещо не вдалося зробити?

— Наразі нереалізованим залишається питання відкриття музею Ірини Вільде. Сподіваюся, у майбутньому і його буде вирішено. Бо таку постать, як Ірина Вільде, українці повинні відкривати для себе знову і знову.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *