Олександр Сеуканд: "Матч проти данців стане маленьким фіналом"

Андрій БОЙКО, “Україна і час”

|

Просто диву даєшся, як українська хокейна збірна, попри безліч проблем, примудряється роками залишатися серед еліти світового хокею, граючи на чемпіонатах світу разом з такими грандами, як збірні Фінляндії, Канади, Чехії, США, Швеції чи Росії.

Те, що наша головна хокейна команда тримається якось на плаву, звісно, приємно. Однак “синьо-жовті” на кожній світовій першості вирішують одне і те ж, м`яко кажучи, малоамбіційне завдання — і надалі залишитися у дивізіоні найсильніших.

У п`ятницю, 27 квітня, наша збірна починає складати черговий іспит на право в подальшому грати разом з грандами. На чемпіонаті світу з хокею у Москві українська збірна у групі боротиметься з командами Росії, Фінляндії та Данії. Матч з останніми стане визначальним. Адже у випадку перемоги українці забезпечать собі місце в еліті. Варіанти, за якими росіяни чи фіни втратять очки у матчах з українцями та данцями, — малоймовірні. Чи це справді так, “УіЧ” поцікавилася у головного тренера української збірної Олександра Сеуканда напередодні від`їзду нашої команди до Москви.

Мегазірки за Україну не гратимуть

— З яким настроєм ви підходите до чемпіонату світу?

— Передовсім чемпіонат світу — це свято. Думаю, що для кожного спортсмена приємно і почесно брати участь у такому заході, та ще й представляти там свою країну.

— Як бачимо, не для кожного. Адже у складі збірної не буде жодного українського НХЛівця…

— Це правда. На жаль, ніхто з наших мегазірок не відгукнувся на пропозицію виступити на чемпіонаті світу у складі збірної України.

— Чому?

— Єдине, що потрібно НХЛівцям, щоб виступати за збірну України, — це бажання. Я не хочу висувати жодних гіпотез. Із спортсменами треба просто зв`язатися і запитати у них про причини.

— Але ж Дмитро Христич начебто з ними постійно був на зв`язку і про щось говорив?

— Тоді треба у Христича розпитувати, в чому причина, що ці спортсмени не приїхали і не гратимуть у Москві. Мені ж, як тренеру, просто повідомляють, що зараз тут є такий-от гравець, і з ним я працюю. Якби мені сказали, що буде Понікаровський чи Федотенко, я би працював з ними. Втім, наразі такого я не чув, однак для цих гравців двері збірної завжди відкриті. Ми їх чекаємо навіть під час чемпіонату світу.

Хокеїстів у магазині не купиш

— Тож у нас чималі проблеми зі складом. Хто ж гратиме за збірну України?

— На жаль, ми справді не змогли зібрати оптимального складу. Звичайно ж, це послабить збірну на чемпіонаті світу — ситуація у цьому плані, безперечно, складна. А гратимуть ті, хто хоче і готовий грати за збірну. Інших хокеїстів ми, на жаль, не маємо. Адже їх у магазині не купиш.

— Якось аж незручно питати про завдання на чемпіонат, але все ж?..

— Завдання у нас завжди одне — зберегти прописку у найсильнішому дивізіоні і, бажано, не доводити справу до останніх ігор за виживання. Щоб до цього не дійшло, нам треба посісти не останнє місце у групі, а отже, здолати збірну Данії.

— До речі, про данців. Що ви можете сказати про цю команду?

— Можу сказати лише те, що помиляються люди, які кажуть: “Данія — не хокейна країна, а ми от хокейна, тож з ними у нас проблем не буде”. Хочу запитати: у чому проявляється ця хокейність? Зрештою, у нещодавно опублікованому рейтингу національних збірних ми з данцями поряд, хоча й Україна на сходинку вище. Данія — непоступлива і сильна команда, гравці якої беруть участь у престижних чемпіонатах Фінляндії та Швеції. І вони, на відміну від нас, мабуть, зберуть у своєму складі всіх найсильніших хокеїстів. Тому для нас матч із данцями буде маленьким фіналом.

— Чи є у вас достатньо інформації про цю збірну?

— За кілька днів до чемпіонату світу Данія проводить товариський матч з Латвією. На ньому обов`язково буде наш представник, який на відеокамеру зніме цю гру, а також розповість про те, що бачив на власні очі. Тож у нас ще буде час уважно переглянути і вивчити цю збірну.

— І на завершення: в яких умовах збірна України готувалася до чемпіонату світу?

— Гріх на щось скаржитися. Цього року нам було створено всі умови. Раніше про таке ми могли хіба що мріяти. Тож не мали жодних проблем, за що я дуже вдячний новому керівництву федерації. Непокоїть лише те, що ми провели тільки дві контрольні зустрічі перед чемпіонатом світу. Цього, як на мене, замало. Втім, і ці два матчі проти московського “Динамо” нам суттєво допомогли, адже ми грали проти сильної швидкої команди, тому я отримав можливість у грі перевірити велику кількість хокеїстів.

До речі

Допомогти збірній Україні на чемпіонаті світу у Москві має всі шанси гравець клубу НХЛ “Тампа” Руслан Федотенко. Його команда минулими вихідними “вилетіла” з розіграшу Кубка Стенлі, а відтак для гравців “Тампи” сезон в НХЛ завершився. Тож тепер участь чи неучасть у чемпіонаті світу Федотенка є його особистим вибором та рішенням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *