«Чисто приватна вирубка»

Уляна КОПЦЮХ, «Львівський портал»

|

Близько 250 дерев на перехресті вулиць Наукової і Кульпарківської, віком 25-30 років, кілька тижнів тому стали жертвами ще незбудованого торгового центру.

На табличці поблизу майданчика написано, що забудовником майбутнього торгового центру є компанія «Інтермаркет».

Цікаво, що про факт вирубки зелених насаджень посадовці та мешканці Львова дізналися, так би мовити, постфактум. А саме коли дерева вже були зрубані й почалися роботи із викорчування пнів. Хоча відповідно до правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України знесення та пересадка дерев, чагарників, газонів, квітників може здійснюватися лише в разі наявності спеціального дозволу (ордеру). Ордер видається на підставі рішення місцевого органу державної виконавчої влади з врахуванням акта обстеження зелених насаджень, погодженого з місцевими органами Міністерства екології та природних ресурсів України.

Натомість ситуація довкола вирубки дерев в районі Наукової під будівництво торгового центру є доволі цікавою та таємничою. Передовсім вражає швидкість проведення робіт: одного дня дерева є, а через кілька днів – ти опиняєшся ніби в іншому районі, де зеленню навіть і не пахне. Ще однією цікавинкою є те, з чийого ж дозволу розпочато таку «антигрінпісівську» акцію. Складається враження, що або міські посадовці вдало відхрещуються від вирубки, або ж дійсно дізналися про неї разом із мешканцями Наукової.

У коментарі директор ЛКП «Зелений Львів» Андрій Рожнятовський зазначив : «Жодних дозволів на вирубку дерев ми не давали». Відтак, за його словами, мешканці району мають право звернутися із відповідною заявою в природоохоронну прокуратуру. «Якщо вирубка насаджень була проведена на території скверу, то залежно від нанесених збитків, вираховується штраф. Хоча за це можуть нести й кримінальну відповідальність», – зазначив пан Рожнятовський.

Підставу вирубки дерев на перехресті Наукової та Кульпарківської не змогла пояснити і голова постійної комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою, депутат Львівської міської ради Віра Лясковська. «Ніяких дозволів наша комісія не надавала. Є управління екології. Вони повинні виїхати і дізнатися, що там робиться, тому що наша комісія до цього жодного відношення не має. До нас за погодженням ніхто не звертався, і відповідно ця вирубка дерев погодженою не була», – зазначила Віра Лясковська.

Власне управління екології та благоустрою департаменту містобудування Львівської міської ради також не причетне до вирубки дерев. Як повідомив начальник управління Орест Прус, дозволу на вирубку зелених насаджень на перехресті Наукової та Кульпарківської управління не надавало. Більше того, за отриманням відповідного дозволу ніхто не звертався. Щоправда, Орест Прус зазначив, що зрубані насадження належали ВАТ «Зеленбуд», і вони мали право на перенесення цих насаджень в інше місце. Що ж стосується вирубки, то її мали погоджувати з міською владою.

Як би там не було, дерева вже зрубані і повернути їх неможливо. А це, по суті, перш за все є проблемою для мешканців мікрорайону, який є досить бідним на зелені насадження. «Хоч вирубали дерева, які не вважаються ані сквером, ані парком, але все одно це зелені насадження і кожне дерево потрібно берегти. Без дозволу не можна вирубувати жодного дерева. Той, хто дав дозвіл і підписав його, – повинен відповідати», – переконана пані Лясковська.

Дещо роз’яснив ситуацію із таємничою вирубкою начальник державної екологічної інспекції Степан Столярський. За його словами, територія, на якій вирубали дерева, досі перебувала в оренді ВАТ «Зеленбуд». Вони звернувся до інспекції за дозволом про пересадку саджанців, оскільки орендовану територію підприємство передало місту. «Але ми дозволів на пересадження не видаємо. Так що, мабуть, начальник «Зеленбуду» сам розпорядився пересадити саджанці. У нас немає даних, чи проводилася вирубка дерев на перехресті Наукової та Кульпарківської. Йшлося про пересадку дерев, які там ростуть. Якщо ж дерева були зрубані, то, відповідно до законодавства, за це передбачається відповідальність. Я дам розпорядження начальнику відділу. Він взнає, яка там ситуація і проведе перевірку», – зазначив Степан Столярський.

Що ж стосується ВАТ «Зеленбуд», то голова правління підприємства Володимир Муштук заявив, що оскільки підприємство віддало орендовану на перехресті Наукової та Кульпарківської землю місту, то воно пересадило дерева, які там росли і які можна було пересадити. А ті дерева, які пересадці не підлягали, просто зрізали.

«Я віддав місту тільки землю, свої дерева, які можна було пересадити, я забрав і пересадив, а решту зрізав і забрав. Це не були дерева, які належали місту, це були мої дерева. Хто віддає своє? Зрубано може півтори сотні дерев, може, й більше. З них десь вийшло 60 кубів деревини. Підприємство колись вклало гроші, а місто ці дерева не затребувало. А ми є чисто приватною структурою. Що тут природоохоронна прокуратура може виясняти, я не розумію», – розповів голова правління ВАТ «Зеленбуд» Володимир Муштук.

Ось таким чином «чисто приватна структура» вирішила свої фінансові проблеми. «Хто винен?» нам з’ясувати вдалося. Актуальним ж залишається питання «Що робити?». Адже на місці мальовничого скверику через певний час постане ще один торговий центр, на території якого, очевидно, мешканці мікрорайону, а особливо матері з дітьми, зможуть вдало відпочити і подихати свіжим повітрям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *