Ліфти обіцяють модернізувати

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

Перспектива провести сонячний день у замкненому ліфті та ще й із не надто цікавими людьми, тішить не кожного. Хоча, на жаль, саме це трапляється ледь не щодня.

Адже ліфти у нас, як і багато іншого, давно відпрацювали свій 25-річний ресурс і потребують термінової заміни. Саме цим сьогодні займається міська влада. Принаймні запевняє, що займається.

За словами начальника відділу експлуатації житлового фонду Управління житлового господарства Львівської міської ради Богдана Петраша, цього року уже замінили аж (!!!) чотири ліфти, планують модернізувати ще 40. «Із кожним роком на цю справу виділяють усе більші кошти. Річ у тому, що останнім часом люди дедалі більше жаліються на те, що ліфти ламаються і нам доводиться якось на це реагувати. На сьогодні уже виділено 5 мільйонів гривень для модернізації ліфтів у Львові. Тому робота просувається,» – розповів Богдан Петраш. Застарілі кабінки міняють на такі, які максимально стійкі до пожеж, щоб уникнути зайвих проблем із підпалами. Кабінки нових підйомників будуть металевими, а кнопки неможливо буде спалити. «Це убезпечить мешканців будинків від випадків вандалізму та «забав із вогнем» безвідповідальних осіб,» – додав пан Петраш.

Окрім модернізації ліфтів у відділі експлуатації житлового фонду Управління житлового господарства Львівської міської ради заговорили і про відновлення диспетчерських служб. Зокрема, планують відновити дві таких інституції, які рятуватимуть людей від загрози провести робочий день у тісній кабінці ліфта. Робота диспетчерських служб, за словами Богдана Петраша, гарантуватиме швидше реагування на виклики людей, які стали жертвами поломок ще не оновлених ліфтів та ефективнішу роботу із їх визволення.

Зараз у місті налічують близько 610 ліфтів, які відпрацювали свій ресурс і чекають заміни. Коштів, які потрібні для цього, катастрофічно не вистачає. А кількість непридатних до роботи ліфтів, зважаючи на «інтенсивність» їх заміни, щороку зростає приблизно на 70. Де взяти 39 мільйонів 650 тисяч гривень для модернізації усього ліфтового господарства міста – невідомо. А оптимізм міської влади, скоріше, викликає скепсис, аніж надію. «Із кожним роком фінансування зростає, – запевняє пан Петраш. – Зокрема, у міському бюджеті на заміну та модернізацію ліфтів передбачено 2 млн 400 тис. грн, а за рахунок державних субвенцій плануємо отримати ще 2 млн 285 тис. грн. Тому можна надіятися, що скоро ми подолаємо усі проблеми із застарілими ліфтами», – повідомив Богдан Петраш. Надія ж, як то кажуть, помирає останньою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *