Дорога земля

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Чиновники вбачають причину провалу земельного аукціону в завищених цінах на земельні ділянки.

На початку травня місцева влада планує зробити третю спробу провести аукціон із продажу землі. Окрім ділянок, які не продали на попередньому аукціоні, на аукціон, що відбудеться третього травня, виставлять ще шість ділянок, якщо відповідне рішення ухвалять депутати міськради. Усі ділянки розміщені на вулиці Стрийській. Дві з них можна використати під будівництво супермаркетів, решту чотири – під будівництво житла.

Попередні дві спроби знайти нових власників для земельних ділянок закінчилися провалом. Зокрема, останній аукціон, який мав відбутися 17 квітня, довелося відкласти, оскільки підприємці не виявили бажання позмагатися за запропоновані місцевою владою земельні ділянки.

Чиновники вбачають причину такої непопулярності львівської землі серед бізнесменів у тому, що ціна пропонованих ділянок є завищеною. „Ціна на земельні ділянки формується на підставі експертно-грошової оцінки, яку робить спеціалізована ліцензована організація, – розповів „Погляду” заступник начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Ігор Гуменчук. – Однак депутати встановлюють ще й мінімальну ціну продажу, яка перевищує експертно-грошову оцінку в декілька разів”. Цей факт є обтяжливою умовою для проведення аукціонів, вважає пан Гуменчук, оскільки останнім часом стартова ціна продажу земельних ділянок адекватна ринковим цінам. „Наприклад, на аукціон, що мав відбутися 17 квітня, виставляли земельну ділянку, що на вулиці Величковського. Мінімальна ціна продажу цієї ділянки становила одну тисячу гривень за квадратний метр. І це при тому, що на ринку виконавча служба продала тільки одну земельну ділянку за ціною 182 грн за квадратний метр, тобто впя’теро дешевше”, — каже Ігор Гуменчук.

Депутати не вважають ціни на пропоновані до продажу земельні ділянки аж надто високими. На думку депутата міськради, члена земельної комісії Олега Махніцького, запропоновані управлінням природних ресурсів ціни на земельні ділянки були занизькими. Та якщо чиновники аргументують депутатам потребу знизити ціну на земельні ділянки, то швидше за все міська рада погодиться їх переглянути, вважає він.

Вже незабаром міська рада запропонує підприємцям альтернативні способи отримання земельних ділянок. На одній із чергових сесій розглядатимуть проект положення про регулювання земельних відносин, який підготували депутати Олег Махніцький та Володимир Гірняк. Положення передбачає запровадження продажу землі через проведення конкурсу, а також продаж права на оренду земельних ділянок. Визначальним чинником при продажу землі через конкурс буде не ціна, яку запропонують учасники конкурсу, а додаткові умови, які погодиться виконати підприємець. До прикладу, побудувати щось для міста чи прокласти інженерні комунікації.

Аналогічне положення розробило і управління природних ресурсів, однак цей документ не задовільнив членів профільної комісії. „У положенні, яке розробило управління, були певні моменти, коли рада взагалі втрачала контроль над проведенням земельних торгів”, – зазначив у коментарі „Погляду” Олег Махніцький. Депутатський проект положення, за словами пана Махніцького, забезпечує прозорі механізми регулювання земельних відносин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *