Квартал елітної забудови

Ольга ІГНАТОВА, „Новий Погляд”

|

Уже цього року у Львові має усі шанси розпочатися будівництво нового житлового масиву. Розташований він буде неподалік від центру міста – на вул. Шевченка, 60, на території колишнього „Мехсклозаводу”.

Загальна площа ділянки, на якій буде розташовано квартал, – майже 8 га землі. У проекті житлового комплексу передбачене зведення будинків висотою 10-13 повepxiв та вищих, які матимуть по 15-18 поверхів. Загалом забудівники мають намір збудувати понад 1,5 тисяч помешкань, які відрізнятимуться за площею: від однокімнатних до великих п`ятикімнатних пентхаусів. Крім того, у проекті передбачене будівництво офісного центру, магазинів, супермаркетів та 1,5 тисяч місць для авт. Входи на територію кварталу передбачено з вулиці Шевченка, а також із вулиць Золотої та Скляної.

Вихваляючи свою ідею, проектанти стверджують, що квартал буде суттєво відрізнятися від уже існуючих у Львові. Зокрема, він матиме головну площу з великим фонтаном, арки на кожному вищому piвнi схилу, мережу пішохідних доріжок зi скляними скульптурами, сходи тощо. Крім того, на цій території передбачені декоративні сади з ігровими та спортивними майданчиками, традиційні сходи та тераси з балюстрадами. А в середині комплексу буде так зване «зелене серце» – вільна від транспорту територія.

Генеральний директор ТзОВ «Патриаком», яке є власником нерухомості, Дмитро Собкін, під час громадського обговорення проекту, яке відбулося цього тижня, визначив житло, що будуватимуть, як «такий собі бізнес-клас із покращеними умовами». Джерелами фінансування проекту є, насамперед, інвестори, серед яких головним є «Київжитлоінвест», кредити банків та інвестиції зацікавлених осіб: як фізичних, так і юридичних.

До речі, «Патриаком» було одним із кредиторів ВАТ “Львівський Мехсклозавод”. Торік у листопаді господарський суд Львова порушив справу про банкрутство підприємства. Унаслідок процедури, власником об’єктів заводу стало саме ТзОВ «Патриаком», яке і вирішило замість заводу побудувати на цьому місці житловий квартал.

У найближчих планах забудівника – взяти в оренду землю під об’єктами колишнього заводу та змінити її цільове призначення, аби мати можливість там законно будувати житло. «Хто володіє власністю, той має право взяти територію в оренду. Відповідно, ми братимемо в оренду. Час покаже, на який термін», – сказав Дмитро Собкін на громадських слуханнях.

Проектує житловий комплекс архітектурна компанія «John Seifert Architects», заснована 1947 року. До речі, кажуть, що основоположник компанії Річард Сіферт був львів’янином, який виїхав до Англії, де і заснував свою справу.

Наразі проект перебуває на стадії обговорення. Зокрема, його винесено на огляд громадськості на громадських слуханнях. Якщо всі паперові справи завершать вчасно, то вже цього року у Львові розпочнуть зведення нового житлового масиву, яке, сподіваються забудівники, триватиме лише 3-4 роки.

Можливо, саме будівництво цього кварталу розпочне процес розбудови Львова, якому так бракує помешкань. За словами експертів, лише будівництво нового житла зможе хоч трохи призупинити зростання цін на нерухомість у місті. Нагадаємо, що в планах на цей рік також є розробка проекту з будівництва цілого житлового району на землях лисиницької сільської ради.

Коментар

Володимир Гірняк

Депутат Львівської міської ради, секретар депутатської комісії з питань землекористування

Наразі можу заявити, що ані земельна комісія, ані сесія Львівської міської ради щодо цього питання жодного рішення не приймала. І мене подивувало, чому депутати, в тому числі члени земельної комісії, не були запрошені на громадські слухання, про які я дізнався з Інтернету. В останній момент запросили лише голову нашої комісії.

Ми ще не знаємо, чи продаватимемо цю земельну ділянку, чи даватимемо її в оренду. Та згідно з законом, якщо ця фірма володіє нерухомістю, то й має право на виділення земельної ділянки під цією нерухомістю.

Юрій Батюк

Депутат Львівської міської ради, член депутатської комісії з питань містобудування та архітектури

Наразі цей проект є лише на рівні обговорення. Тобто він проходить процедуру громадського обговорення, містобудівної ради.

Чому власниками та виконавцями робіт є не львів’яни? Бо виконавців робіт замовляють власники території. Тобто київська фірма, яка викупила „Мехсклозавод”, взяла архітекторів та визначила виконавців робіт. Тож у цьому випадку місто не проектує, а лише може дати згоду на зведення проекту. Але до початку робіт має ще відбутися процес погодження на зміну цільового призначення земельної ділянки.

Щодо цінової політики, то попередньо нові власники заявили, що ціни на помешкання у цьому кварталі будуть не вищі, ніж ринкові ціни у Львові. А це означає, що вартість 1 кв метра житла становитиме не менше 3000 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *